Süte dev zam kapıda: Sırada yoğurt, peynir var…

Süte dev zam kapıda: Sırada yoğurt, peynir var…

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) çiğ süt için dev zam talebinde bulundu.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) yaptığı açıklama ile Temmuz ayı itibariyle 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetinin 17,54 TL’ye ulaştığını belirterek bu maliyet doğrultusunda tavsiye fiyatının 21,05 TL/lt olması gerektiğini duyurdu. Dernek, artan yem, elektrik ve mazot maliyetlerinin üretim maliyetlerini yükselttiğine dikkat çekti.

TÜSEDAD'ın verilerine göre, özellikle elektrik ve mazot fiyatlarındaki artışlar, çiğ süt üretim maliyetlerinde yüzde 3,2'lik bir artışa neden oldu. Bunun yanı sıra, reforme inek ve düve kesim fiyatlarındaki düşüşlerin süt üreticilerinin gelirlerini olumsuz etkilediği belirtildi.

TÜSEDAD, süt üreticilerinin sürdürülebilir bir kârlılık içinde olmalarının, ülkenin tarım sektörünün geleceği açısından hayati önem taşıdığını vurguladı. Dernek, kırsal bölgelerde üretimin sürdürülebilirliğini ve kârlılığı artırmak amacıyla, maliyet üzerine yüzde 20 kâr eklenerek tavsiye fiyatının 21,05 TL/lt olarak belirlenmesini önerdi.

Bu fiyatın, sektörde dengeyi koruyacağı ve hem et hem de çiğ süt üretiminin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağı ifade edildi.

REKOR FİYAT ARTIŞ TALEBİ

Ulusal Süt Konseyi (USK), 1 Mayıs 2024 itibarıyla tavsiye fiyatını 14,65 TL/lt olarak belirlemişti. Bu dönemde, baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her 0,1'lik değişim için 22 kuruşluk bir fark uygulanacağı da belirtildi.

TÜSEDAD'ın talebi doğrultusunda sütün tavsiye fiyatına yüzde 43,6 oranında bir zam isteniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.