İnternetin yaygınlaşması ve çeşitli uygulamaların ortaya çıkmasıyla birlikte oltalama, fidye yazılımı saldırıları ve mali motivasyonlu diğer siber tehditler giderek artmaktadır. İşte bu saldırılardan korunmanın yolları.
Koronavirüs nedeniyle artan internet kullanımı, siber saldırganları da harekete geçiriyor. Özellikle 2020'de siber saldırı sayılarında rekor bir artış gözlemlendi.
Pandemi sürecinde yükselen siber saldırılar, günümüzde de artarak devam ediyor ve tatil dönemlerinde bu saldırıların sıklığı daha da artış gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, yaz tatili öncesinde "Siber güvenlik bireyde başlar" sloganı altında "10 dijital güvenlik önerisi" sunarak tatilde sosyal medya kullanımına dikkat edilmesi gereken önlemleri de içeren bir liste hazırladı.
Bu öneriler, hem günlük yaşamda hem de tatilde dikkate alınması gereken önemli güvenlik tedbirlerini kapsıyor.
İşte tatile çıktığınızda yapmanız gerekenler:
HALKA AÇIK Wİ-Fİ AĞLARINDAN UZAK DURUN
Herhangi bir siteye kendi kullanıcı adınız ve özel şifrenizle giriş yapacaksanız, bunun için halka açık ücretsiz Wi-Fi'leri kullanmaktan kaçının. Eğer kullanmak zorunda kalırsanız, güvenilir bir VPN uygulaması kullanabilirsiniz.
OTOMATİK Wİ-Fİ ÖZELLİĞİNİ DEVRE DIŞI BIRAKIN
Cihazlarınızda otomatik Wi-Fi bağlantısı özelliğini kapatın ve çevrenizdeki güvensiz internet bağlantılarından kaynaklanabilecek siber güvenlik tehlikelerini minimize edin.
HERKESE AÇIK USB ŞARJLARI KULLANMAYIN
Otellerde ve restoranlarda, herkesin kullanımına açık bilgisayar ve USB şarj istasyonlarını mümkün olduğunca kullanmayın.
SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA DİKKAT EDİN
Tatildeyken sosyal medya paylaşımlarınızda evinizin boş olduğunu göstermekten kaçının ve fotoğraflarınızda pasaport, kimlik gibi kişisel bilgilerinizi açığa çıkarabilecek belgeleri paylaşmamaya özen gösterin.
BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN
Sosyal medya paylaşımlarınızda, oltalama saldırıları için kullanılabilecek bilgileri paylaşmaktan kaçının. Örneğin, tatil acentesi gibi hizmet aldığınız yerlerin isimlerini vermek, kötü niyetli kişilerin bu bilgileri kullanarak gönderdikleri zararlı e-postalarla olumsuz sonuçlara yol açabilir.
OTURUMLARI KAPATIN
Odanızdan ayrıldığınız zamanlarda veri hırsızlığını önlemek ve cihaz güvenliğinizi sağlamak için cihazlarınızdaki oturumları kapatın veya cihazınızı güvenli bir yerde bırakın.
VERİLERİNİZİ YEDEKLEYİN
Hırsızlık veya güvenlik ihlali durumlarına karşı verilerinizi her zaman yedeklemeye özen gösterin.
GÜNCEL YAZILIM KULLANIN
Tabletinizin, bilgisayarınızın ve akıllı cihazlarınızın yazılımlarını güncel tutmaya dikkat edin.
BENZERSİZ PAROLALAR SEÇİN
Online hesaplarınızı korumak için benzersiz ve güçlü şifreler kullanın ve mümkün olduğunca iki faktörlü kimlik doğrulama özelliğini etkinleştirin.
HESAP BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN
Dijital platformlara giriş yapmak için kullanılan kullanıcı adınızı ve parolalarınızı kimseyle paylaşmayın ve sıklıkla değiştirmeyi ihmal etmeyin.