TBMM'de bu hafta hangi konular görüşülecek?

TBMM'de bu hafta hangi konular görüşülecek?

Bu hafta, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın oluşturulmasına yönelik kanun teklifi meclis gündemine taşınacak. Teklif, vakfın kuruluş amacını ve yapısını belirleyen maddeleri içeriyor. İşte masadaki diğer başlıklar...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, bu hafta Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanun Teklifi'nin incelenmesine başlayacak. 28 Mayıs Salı günü yapılacak oturumda, Dışişleri Teşkilatı Vakfı'nın kuruluşunu ve bazı uluslararası anlaşmaları içeren yasa teklifleri masaya yatırılacak. Teklife göre, vakıf; Dışişleri Bakanlığı'nın hizmet standartlarını yükseltmek amacıyla, taşınır ve taşınmaz mallar satın alabilecek, kiralanabilecek ve inşa edilebilecek.

Bakanlığın ihtiyaçları doğrultusunda bu malların kullanımını bakanlığa devredebilecek. Bakanlığın kullanmadığı taşınmazlar, mevzuata uygun şekilde değerlendirilerek bakanlığın yararına kullanılacak. Vakıf ayrıca, yükseköğretim kurumları kurma ve personelin eğitimini geliştirme gibi faaliyetlerde bulunacak.

KRİPTO VARLIKLAR DÜZENLEMESİ KOMİSYON GÜNDEMİNDE

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin uzmanlık komisyonları, gündemdeki meseleleri ve yasa önerilerini değerlendirmek üzere toplanacak. Özellikle Plan ve Bütçe Komisyonu, kripto varlıklarla ilgili düzenlemeleri içeren bir yasa tasarısını inceleyecek. Bu tasarıya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete geçebilmeleri için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin almaları gerekecek.

254798.jpg

İzin almadan bu tür hizmetleri sunan bireyler ve kurumlar, ciddi hapis ve para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, zimmet suçu işleyen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yönetim kurulu başkanları ve üyeleri, daha ağır cezalara çarptırılacaklar.

Platformların, faiz gelirleri dışındaki tüm gelirlerinin bir kısmı, her yıl Sermaye Piyasası Kurulu ve TÜBİTAK'a ödenecek. Mevcut kripto varlık hizmet sağlayıcıları, yürürlüğe giren tarihten itibaren bir ay içinde faaliyet izni için başvuruda bulunacaklar ya da müşterilerin haklarını koruyarak üç ay içinde faaliyetlerini sonlandıracaklar. Yurt dışında faaliyet gösteren sağlayıcılar ise, Türkiye'deki işlemlerini yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde durduracaklar.

TSK PERSONELİNE YÖNELİK KANUN TEKLİFİ

Milli Savunma Komisyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve ilgili diğer kanunlarda yapılması önerilen değişiklikleri değerlendirmeye alacak. Önerilen düzenlemeler arasında, terör örgütleriyle iş birliği yapan veya destekleyen uzman erbaşların sözleşmelerinin sonlandırılması ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ilişiklerinin kesilmesi yer alıyor.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek sınavlara ilişkin duyuruların bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden yapılması planlanıyor. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'ne şehitlerin ebeveynlerinin de üye olabilmesi mümkün hale gelecek.

Mesai saatleri dışında görev yerlerini terk eden sözleşmeli erbaş ve erler, subay ve astsubayların kullandığı servis araçlarından faydalanabilecekler. 1999 yılı ve sonrasında sigortalı olan ve 1 Şubat 2018'den sonra Yüksek Askeri Şura kararıyla kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılan personel, 25 yıllık hizmet süresini tamamlamaları durumunda yaş şartı olmaksızın emekli maaşı almaya hak kazanacak.

ekonomi-tbmm3.jpg

Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlıklarında görev yapan sözleşmeli personelin aylık ücretleri, işin zorluğu ve riski göz önünde bulundurularak yüzde 5 oranında artırılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dijital Mecralar Komisyonu'na bilgi sunacak ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, cezaevi ziyaret programlarını tartışacak. TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, konuyla ilgili akademisyenlerin görüşlerini almaya devam edecek.

AKP, ULAŞTIRMA TEKLİFİNİ MECLİS'E SUNACAK

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler öncülüğünde, ulaştırma sektöründe yapılacak düzenlemeleri içeren yasa tasarısı üzerindeki çalışmalar tamamlanmak üzere. Havaalanları, denizcilikte kılavuzluk ve çekicilik hizmetleri gibi konuları da içeren bu tasarının, Meclis Başkanlığı'na bu hafta içerisinde sunulması bekleniyor. Ayrıca, Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin, salı ve çarşamba günleri grup toplantılarını gerçekleştirmeleri planlanıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.