TCMB Başkanı açıkladı: Enflasyon tek haneye düşüyor!

TCMB Başkanı açıkladı: Enflasyon tek haneye düşüyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bütçe komisyonunda yaptığı sunumda enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Gidişatın olumlu yöne gittiğini belirten Bakan Kavcıoğlu, 2024 yılını işaret etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu''nda enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Cari açığın enerji ithalatıyla yükseliş gösterdiğini söyleyen Kavcıoğlu, "Enflasyon göstergeleri yavaşlıyor" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''na sunum yapan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu "Cari açık enerji ithalatıyla yükseldi, olumlu yansımalar enerji fiyatlarıyla gölgelendi" açıklamasında bulundu.

Kavcıoğlu, yaptığı sunumda şu ifadelere yer verdi:

"Yatırım, istihdam ve ihracatın artırılması ile cari fazla vermeyi hedefleyen Türkiye Ekonomi Modelinin cari denge üzerindeki olumlu yansımaları, enerji fiyatları tarafından gölgelenmekle birlikte, giderek daha somut hale gelmektedir.

Fiyat ve çevrimsel etkilerden arındırıldığında cari dengemiz üst üste dört çeyrek fazla vermiştir.

Ülkemiz, enerji ve emtia fiyatlarındaki normalleşme ile birlikte sürdürülebilir cari fazla hedefine ulaşacaktır.

SATIN ALMA GÜCÜ İKİYE KATLANDI

Pandemi öncesi istikrarlı büyüyen ihracat, sonraki dönemde keskin bir yükseliş göstermiş ve 2021 yılında güçlü eğilimini koruyarak toplam 225 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Türkiye''nin küresel ekonomi içindeki payı, satın alma gücü paritesine göre hesaplanan milli gelir bazında yıllar itibarıyla ikiye katlanarak yüzde 2''ye ulaşmıştır.

2022 yılının ilk 10 ayında ise toplam ihracat 209 milyar doları aşmıştır. 

Cari açık enerji ithalatıyla yükseldi, olumlu yansımalar enerji fiyatlarıyla gölgelendi.

Enflasyon göstergeleri yavaşlıyor, aylık enflasyon tarihsel ortalamalara yakın.

Para politikası ihracatı destekliyor. 

Merkez Bankası olarak fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek temel amacımız doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elimizdeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Üretici fiyatları kaynaklı baskılar ılımlıya dönecek. Enflasyon 2024''te tek haneye düşecek. Enflasyonda 2023 beklentisi yüzde 22,3, 2024 beklentisi yüzde 8,8. Üretici fiyatları kaynaklı baskılar ılımlıya dönecek."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.