Türkiye üretim ve hayvancılık yapan çiftçiler piyasa maliyetleri nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayabiliyor.
Devlet çiftçilere teşvik için destek verse de yüksek enflasyon nedeniyle üreticiler oldukça etkileniyor.
Çiftçilere kritik uyarı ise 28 yıldır yıldır tarım makinesi tamiri ve bakımı yapan Serhat Kaya’dan geldi.
Traktör kullanan çiftçiler dikkat etmezse büyük paralar ödemek zorunda kalacak.
Eskişehir’de 28 yıldır tarım makinesi tamiri ve bakımı yapan Serhat Kaya, kışın kullanılmayacak olan traktörlere mutlaka bakım yapılması gerektiğini hatırlattı.
Sonbaharın bitmesiyle birlikte hasat döneminin ardından tarla ekim işlemlerini tamamlayan çitçiler, traktörleri garaja çekmeye başladı. Çiftçilerin tarım işlerinde sıkça kullandığı traktör ve diğer aletler bu dönemde oldukça zarar görebiliyor.
Bir dahaki döneme kadar kullanılmayacak olan traktörlere bakım yapılması büyük önem taşıyor. Eskişehir’de 28 yıldır traktör tamiri ve bakımı yapan Serhat Kaya, bakım konusunda önemli uyarılarda bulundu ve çıkacak sorunların 100 bin liradan başladığını belirtti.
Ayrıca Serhat Kaya kontrolü yapılmayan traktörlerin 20 litreye kadar fazla yakıt yaktığını belirtt,.
TRAKTÖRLERİ MUHAFAZA EDERKEN DİKKAT EDİN
Serhat Kaya, bakımlarda mekanik ve elektrik aksamın kontrol edildiğini söyledi. Traktörleri genel olarak komple elden geçirdiklerini belirten Serhat Kaya, ilk kontrolü traktör sahibinin yapması gerektiğinin altını çizdi.
Traktör sahiplerinin yağını suyunu kontrol ederek onları bir genel olarak kontrol etmesi gerektiğini aktaran Kaya, aracı muhafaza ederken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
“Traktörleri kapalı yerlerde muhafaza etmeleri daha mantıklı oluyor. Çünkü soğuk görmüyor, cereyan yapmıyor, kış sezonu görmediği için daha iyi olur. Branda ile örtmesi de daha iyidir. Yani kışın karda, kar suyu biraz kaporta aksamını mahvediyor, boyayı olumsuz etkiliyor. Ondan sonra ara sıra bir hafta içinde ya da 3-4 gün içinde ara sıra çalıştırmaları daha mantıklı akünün deşarj olması, motorları beyinli traktörler olduğu için kendini bir yenilemesi lazım”
MAALİYETİ 100 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
Yapılmayan bakımların traktörün gücünü 15 beygire kadar düşürdüğünü anlatan Serhat Kaya, ‘Bakımlar yapılmaz ve kapalı yerde muhafaza edilmezse, traktör çalışmazsa, performans olmaz, güç olmaz, istediği gücü de alamaz. Yani çok arıza yapar.’ dedi.
Serhat Kaya, bakım maliyetlerinin şu anki piyasaya göre 5 bin liradan başladığını ve 17- 18 bin liraya kadar çıktığını ifade etti. Kaya sözlerine şöyle devam etti:
"Bunları yaptırmak ne gibi sıkıntıları motorun gücü düşüyor, yakıt çoğalıyor, yani yağlama sistemi zayıfladığı için biraz daha sorun yaşanabiliyor. Bakım yapılmadığı takdirde 100 bin liradan başlıyor maliyeti”