Çok sık hastalanan kişilerin bile direncini yükselten, bağışıklık sistemini güçlendiren beyaz lahana turşusu sofralarda mutlaka yer almalı. Uzmanların sık sık önerdiği yüksek besleyicilik deposu beyaz lahana turşusunun suyu da tıpkı kendisi gibi fayda sağlıyor.
Ekşi yiyecekleri seven pek çok kişi tarafından keyifle tüketilen turşunun faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı çelik bir zırh gibi koruyan beyaz lahana turşusunun doğal bir antibiyotik olduğu biliniyor.
YEMEKLERİN YILDIZI
Çoğunlukla akşam yemeklerinin yanına yakışan beyaz lahana turşusunun besin değerleri gribal enfeksiyonlara karşı koruyor. Aynı zamanda damakları şenlendiren bu yiyecek sayesinde kış aylarında yaşanan grip kabusu azalıyor. Lahana turşusu sevmeyenlerse suyunu içerek koruyuculuğundan faydalanabilirler.
KIŞ AYLARI HAZIRLIĞINDA KURULUYOR
Yemeklerin yanında lezzetli bir alternatif olan, aynı zamanda da hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren beyaz lahana turşusu kış aylarına hazırlık için Ağrı’daki kadınlar tarafından kurulmaya başlandı.
Sofraların baş tacı bu yiyeceğin doğal bir antibiyotik olduğunu söyleyen Ağrılı hamarat kadınlardan Türkan Doğan, “Şu an kışlık turşumuzu yapıyoruz. Lahanalarımızı getirdik, yıkadık, ayıkladık güzelce kestik doğradık. Havuçlarımızı doğradık biberlerimizle beraber karıştırıp küplerime koyacağım üstüne salamurasını dökeceğim. Kışlık turşumuz hazır olacak, daha önce tuzladığımız lahanaları dinlendirdik. Turşumuzun olmazsa olmazı sirke ve limon, tadını vermesi için sarımsak çok güzel aromasını veriyor” ifadelerini kullandı.