Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bazı ilçeler, nüfus yoğunluğu, ekonomik ve sosyal yapıları ile il olma potansiyeline sahip. Mevcut illerden daha kalabalık olan bazı ilçeler, yeni plaka kodlarıyla il statüsüne geçmek için bekliyor.
Bir ilçenin il olabilmesi için belirli kriterleri karşılaması gerekiyor. Bu kriterler arasında en az 100 bin nüfusa sahip olmak, il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta bulunmak, belirli bir şehirleşme düzeyine ulaşmış olmak, yeterli ulaşım imkanlarına sahip olmak, geniş bir hinterlanda sahip olmak, ekonomik çeşitlilik göstermek, yüksek eğitim düzeyine sahip olmak ve gelişmiş sosyal altyapı ve hizmetlere sahip olmak bulunuyor.
İL OLMAYI BEKLEYEN İLÇELER BELLİ OLDU
Türkiye genelinde bu kriterleri karşılayan birçok ilçe mevcut. Bu ilçeler arasında il olmayı bekleyen ve belirtilen şartları taşıyanlar ilçeler şu şekilde sıralandı:
Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Ereğli, Bandırma, İnegöl, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba, Akçakale, Tarsus, Ergani ve Viranşehir.
Bu ilçelerin il statüsüne geçmesi halinde, Türkiye'nin idari yapısında önemli değişiklikler yaşanabilir ve bölgesel kalkınma hızlanabilir.
MİLLETVEKİLİ SAYILARI DEĞİŞTİ
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2023 yılı nüfus verilerine göre illerin milletvekili sayılarını güncelledi. Resmi Gazete’de yayımlanan ve oybirliğiyle kabul edilen 26 Haziran tarihli karara göre, İstanbul’un milletvekili sayısı 98’den 96’ya, Hatay’ın 11’den 10’a ve Kütahya’nın 5’ten 4’e düştü. Öte yandan, Bursa’nın milletvekili sayısı 20’den 21’e, Eskişehir’in ise 6’dan 7’ye çıktı. Tunceli ve Bayburt’un milletvekili sayısı ise her biri için 1 artarak 2’ye yükseldi.