Türkiye'de yeni salgın alarmı. Çok ciddi artıyor

Türkiye'de yeni salgın alarmı. Çok ciddi artıyor

Yaz aylarının gelmesiyle beraber özellikle çocuklarda görülen hastalık hakkında uzman isimden kritik açıklama.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, klima kullanımının artması çocuklarda Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında önemli bir artışa sebep oldu.

20220404-kan-test-reuters.jpgÖzellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını belirten Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Özkaya, klima maruziyetiyle ilişkili olarak özellikle çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürre görüldüğünü ifade etti. Özellikle otel ve tatil köylerinde konaklayan kişiler arasında, "beni klima çarptı" diyen neredeyse her iki kişiden birinde bu tür hastalıkların tespit edildiğini aktardı.

1-szws.webpSon dönemlerde çocuklarda bronşit ve zatürre vakalarında belirgin bir artış yaşandığını ve bu durumun pandemi sürecinden sonra daha da dikkat çekici hale geldiğini belirtti.

Legionella pneumophila adlı bakterinin klimalardan üreyebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkaya, bu bakterinin özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerde ölümcül olabileceğini ve yaşlı ya da kronik hastalığı bulunan bireylerin bu konuda daha hassas olması gerektiğini hatırlattı.

turkiyede-yeni-salgin-alarmi-hizla-yayilmaya-basladi-en-cok-cocuklari-etkiliyor-5ah8.webpLejyoner hastalığının genellikle ılık sularda kolayca çoğaldığını ve bir binanın su dağıtım sistemlerinden yayıldığını açıklayan Prof. Dr. Özkaya, hastalığın havada asılı su damlacıklarının solunmasıyla bulaştığını belirtti.

aw242146-02.jpgBu nedenle sauna, hamam veya kaplıca havuzları gibi sıcak sulardan gelen buhar damlacıklarının solunmasının önemli bir risk taşıdığını vurguladı.

Klima kullanımında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özkaya, klimaların düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini ve özellikle klimaların 22 derecenin altına düşmemesi gerektiğini tavsiye etti. Ayrıca, özellikle çocukların ve kronik hastalığı olan kişilerin klima kullanımına karşı duyarlı olmaları gerektiğini ekledi.

Yaz mevsiminde artan klima kullanımının sağlık açısından önemli riskler taşıdığını ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şevket Özkaya, vatandaşların bu konuda bilinçli hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.