Türkiye'nin çelik devi halka arz oluyor: 180 milyon lot dağıtacak

Türkiye'nin çelik devi halka arz oluyor: 180 milyon lot dağıtacak

Türkiye’nin demir çelik devleri arasında yer alan Kardemir Çelik Sanayi halka arz oluyor.

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Kardemir Çelik, Borsa İstanbul'da halka arz olmaya hazırlanıyor. Türk çelik devi halka arzda 180.000.000 milyon lotunu eşit dağıtım yöntemi ile halka arz edecek. Halka arz sonrası şirketin halka açıklık oranı yüzde 20,83 olarak belirlendi.

Şirketin halka araz fiyatı ve talep toplama tarihleri Sermaye Piyasa Kurulu'nun (SPK) onayının ardından netlik kazanacak.

Kardemir Çelik, 1.250'den fazla çalışanı ve 7 üretim tesisiyle uzun mamul ürünlerinde yıllık 2,5 milyon tonun üzerinde üretim kapasitesine sahiptir. Şirket, profil, inşaat demiri, filmaşin ve kütük demir gibi ürünlerin yanı sıra, hava ayrıştırma ve karbon üretim tesisleriyle çevreci bir yaklaşımla üretim yapmaktadır. Rüzgar ve güneş enerjisi santralleri sayesinde tamamen yeşil enerji kullanarak nihai ürünlerine kadar sürdürülebilir üretim gerçekleştirmektedir.

İzmir Aliağa’daki tesislerinde hurdadan kütük demir üretimi elektrikli ark ocaklarıyla yapılmakta olan Kardemir Çelik, filmaşin ve inşaat demiri üretim tesisleri ve profil fabrikalarıyla geniş bir üretim yelpazesine sahiptir. Ege Bölgesi’nin en büyük 10 sanayi kuruluşu arasında yer almakta ve Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 110. sırada bulunmaktadır. 110'dan fazla ülkeye ihracat yapan Kardemir Çelik, Türkiye’nin en büyük 1000 firması arasında güçlü bir konum elde etmiştir.

2023 yılında 11,6 milyar TL ciroya ulaşan Kardemir Çelik, 2024'ün ilk yarısında 8,9 milyar TL ciro elde etmiş ve net kârı 780 milyon TL'yi aşmıştır. Sürdürülebilirlik alanındaki yatırımlarına hız veren şirket, çevresel etkilerini azaltmaya ve enerji bağımlılığını düşürmeye yönelik çalışmalar yürütmektedir. Ekim ayında devreye girmesi planlanan 4 MW’lık güneş enerjisi santrali ile birlikte toplam enerji üretim kapasitesini 24 MW’a çıkarmayı hedeflemektedir.

Çevre dostu üretim süreçleri ve ihracat odaklı büyüme stratejisiyle Kardemir Çelik, hem Türkiye’de hem de global demir-çelik sektöründe saygın bir konumda olup, ülke ekonomisine ve istihdama önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.