Türkiye'nin en büyük özel şirketleri belli oldu: Listenin zirvesindeki şirket şaşırttı

Türkiye'nin en büyük özel şirketleri belli oldu: Listenin zirvesindeki şirket şaşırttı

Türkiye’nin en büyük 500 özel şirketi belli oldu.

Capital dergisi tarafından 27'inci kez yapılan 'Türkiye'nin 500 Büyük Özel Şirketi Araştırması (Capital500)' açıklandı. Enflasyon muhasebesinin finansal tablolara en büyük etkisi kârlılık üzerinde oldu. Özkaynaklar, vergilendirilebilir kalemler ve yatırımlar da enflasyon muhasebesinin etkisinden kaçamadı.

Bu yıl, Capital500 listesinde Tüpraş, 686,5 milyar TL ciro ve 57,8 milyar TL net kârla listenin zirvesinde yer aldı.

500’üncü sırada yer alan şirketin cirosunda dolar bazında artış gözlendi. Giriş bariyeri geçtiğimiz yıl 164,4 milyon dolarken, 2023 yılı dolar kuru olan 23,81 baz alınarak yapılan hesaplamayla 2023 yılında 247,5 milyon dolara yükseldi.

306 şirket, 10 milyar TL barajını aşarak Capital500 tarihinin rekorunu kırdı. Listede 50 milyar TL barajını aşan şirket sayısı 31'den 57'ye çıktı. 100 milyar TL barajını aşan şirket sayısı ise 29 oldu.

Enflasyon muhasebesine göre cirosunu paylaşan 319 şirketin rakamları nominal değerlerden farklı olarak raporlandı. Bu durum, geçen yıla göre reel ve nominal büyüme hesaplamalarını imkansız kılarken, finansal tablolarda büyük değişikliklere yol açtı. Özkaynak ve net kâr kalemleri de bu süreçten etkilendi. Kısaca bu yıl, Capital500’deki şirketlerin ekonomik dengeleri, enflasyonun etkisiyle yeniden şekillendi ve uzmanlara göre gerçek performans bu yıl ortaya çıktı.

.png

Enflasyonun üç yıllık kümülatif bazda yüzde 100’ü aşmasıyla, Sermaye Piyasası Kurulu 2023 sonunda finansal olmayan şirketlerin enflasyon muhasebesi uygulamasına geçmesini zorunlu kıldı. Enflasyon muhasebesiyle işletmelerin finansal raporlarında enflasyonun etkilerini dikkate alarak düzeltme yapması amaçlandı. Halka açık ve belirli bir ölçeği geçen şirketlerin çoğu da bu sistemle finansal raporlarını yorumladı. Bu durum, finansal tablolarda yer alan pek çok kalemde değişiklik yaşanmasına neden oldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.