Uçağa pet şişe suyla binmek neden yasak? Bilenler yasağa tam destek veriyor

Uçağa pet şişe suyla binmek neden yasak? Bilenler yasağa tam destek veriyor

Bir yolcu uçağına 100 ml’den fazla su sokmaya çalışırsanız havaalanı güvenliği hiçbir şekilde buna izin vermez. Peki, bu katı kuralın nedeni ne olabilir?

Uçakla seyahat etmek istediğinizde bagajınız havaalanı güvenli tarafından sıkı bir aramaya tabii tutulur. Havaalanlarındaki bu etkin kontroller, seyahat etmek isteyenlerin hazırlıklı olduğu bir durumdur, ancak uçaklara sıvı alımı konusundaki katı kural, birçok kişiyi şaşkına çeviriyor.

Picture background

Bu katı yasağa göre, elinizdeki standart boy tek kişilik su veya başka bir sıvı dolu pet şişeyle uçağa alınamazsınız. Öncelikle bu sıvıyı arkanızda bırakmanız istenir. Uçuş için kontrol sağlayan güvenlik görevlilerinin bu uyarısı sizi şaşırtmasın, çünkü bu katı kural 2006 yılından beri uygulanıyor. Kurala göre, 100 ml’den fazla sıvıyla uçağa binmek kesinlikle yasak.

Picture background

SEBEBİ ÇOK ÖNEMLİ

Uçaklara sıvı alımı ile ilgili katı kural, 10 Ağustos 2006 yılında uygulanmaya başladı. İngiliz güvenlik güçleri, terör komploları üzerine bu yeni kuralın ortaya çıkmasına neden oldu.

Uzmanlar, hidrojen peroksit bazlı patlayıcıları transatlantik uçuşlarda kullanma ihtimali üzerine bir teori üretmişlerdi. Bu plana göre, bu patlayıcı maddeler meşrubat şişelerinde gizli olarak uçağa sokulacaktı. Ortaya çıkan tehlikeli plan sonrasında öncelikle tüm sıvıların taşınması tamamen yasaklandı.

Picture background

Kuralın hayata geçirilmesinden birkaç ay sonra yasak güncellendi ve uçağa yolcular tarafında en fazla 100 ml’lik sıvı sokmalarına izin verildi.

NEDEN 100 ML İÇİN İZİN VERİLDİ?

Picture background

Güvenlik birimleri, patlayıcı maddelerin riskleri konusunda çalışmalarını yürüterek sıvı patlayıcıların tehlikelerini ve bu tehlikenin boyutlarını ölçtü. Bunun üzerine, 100 ml ve altındaki miktarda sıvıların tek başına büyük patlama riski oluşturmadığı kanaatine varıldı. Bunun üzerine şeffaf kaplarda olması şartıyla 100 ml ve altı sıvıların uçaklarda taşınmasına izin verildi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.