Yozgat, Türkiye'de yeşil mercimek üretiminde önde gelen illerden biri olarak hasat zamanına girdi. Bazı üreticiler modern makinelerle çalışırken, bazıları geleneksel yöntemlere başvuruyor. Kentte tırpan işi yapan sadece 3 kişi kaldığından, işçilerin yoğun mesaisi başlamış durumda.
Sabahın erken saatlerinde işe başlayan tırpan işçileri, 30 dereceyi aşan sıcak havada çalışmalarını sürdürüyor. Günlük bin 500 lira yevmiyeyle çalışan bu işçiler, Yozgat'ın merkeze bağlı Çalatlı köyünde verimli topraklarda ürünlerini topluyor.
BU İŞİ YAPMAK İSTEYENLER YAŞLANDI
Yozgat’ta tırpan işçisi bulunmadığı için tatile gittiği Antalya’dan geri dönmek zorunda kalan Ali Osman Akyol, aşağı yukarı 16 yaşından beri reçberlik yaptığını ve tırpan işiyle uğraştığını söyledi.
40 yıldır tırpan işiyle uğraştığını belirten Akyol, günlük bin 500 liraya çalıştığını ve geçen yılki yevmiyesinin 800 lira olduğunu hatırlattı. Yazıpınar köyünden hariç pek tırpancı kalmadığı bilgisini paylaşan Akyol, herkesin bu işi yapmak için yaşlandığını söyledi.
Uzun yıllardır bu işi yapan Ali Osman Akyol “Biz 3 kişi kaldık. Herhalde bu gidişle tırpancılık bitecek. Makineyle biçme hem pahalı oluyor hem de ürün kaybı daha çok oluyor. Tırpan daha iyi. Güneş altında çalışmak kolay olmuyor ama mecbur çalışıyoruz” diye konuştu.
Yazıpınar köyünden gelen Hıfzı Erdoğan ise 15 yaşından beri tırpancılık yaptığını söyleyerek, “Aşırı sıcaklarda çok zor oluyor ama ekmek parası mecbur yapıyoruz. Yevmiyemiz bin 500 lira, tırpancı yetişmiyor, bilenler de yaşlandı, tırpancı bulmak zor. Makinenin masrafı çok oluyor, onun için geleneksel yöntemi seçiyorlar” ifadelerini kullandı.