Ünlü sosis markasında zararlı bakteri tespit edildi: Acil olarak satıştan kaldırıldı

Ünlü sosis markasında zararlı bakteri tespit edildi: Acil olarak satıştan kaldırıldı

Ünlü bir markaya ait tavuk sosisi ürünü zararlı bakteri tespit edilmesi sebebiyle tüm marketlerden toplatılıyor.

Dünya ve Türkiye’de zararlı madde veya bakteri tespit edilmesi sebebiyle toplatılan ürünler arasına bir yenisi daha eklendi.

111.jpg

Kamu Son Haber’in edindiği bilgilere göre Dünyaca ünlü GUT&GÜNSTIG markasına ait 400 gramlık paketlerde satışa sunulan tavuk sosisi ürünlerinde insan sağlığı için zararlı olan Listeria monocytogenes bakterisi tespit edildi. Şirketten konuya ilişkin yapılan bilgilendirmede son kullanma tarihi 1 Ağustos 2024 olan ürünlerin kesinlikle tüketilmemesi istendi. Ayrıca söz konusu ürünleri satın alan müşterilerin fatura ibraz etmeden dahi ürünleri iade ederek satın alma ücretlerini geri alabilecekleri belirtildi.

LİSTERİA NEDİR?

Listeria bakterisi, kontamine gıdalar tüketildikten sonra bulantı, kusma veya ishalin yanı sıra, uzun bir kuluçka döneminden (bazen 3 haftadan fazla) sonra grip benzeri semptomlara neden olabilir. Hamile kadınlar, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler özellikle risk altındadır.

Listeriosis sağlıklı bireylerde genellikle zararsızdır veya hafif belirtilerle seyreder. Ancak, yüksek miktarda patojen alındığında ateş ve ishal görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan küçük çocuklar, yeni ameliyat geçirmiş bireyler, AIDS veya kanser hastaları ve diyabet hastaları ciddi şekilde hastalanabilir.

Hastalığın başlangıcı, bakterinin vücuda alınmasından sekiz hafta sonrasına kadar ortaya çıkabilir. Listeria, antibiyotiklerle tedavi edilebilen sepsis (kan zehirlenmesi) veya menenjite (beyin zarlarının iltihabı) neden olabilir, ancak yine de vakaların yüzde 30'unda ölümcül olabilir.

Listeriosis, hamile kadınlar için özellikle tehlikelidir çünkü doğmamış çocuk üzerinde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Erken doğuma, ciddi doğum kusurlarına ve hatta fetüsün ölümüne neden olabilir. Hamile kadınlar ise çoğu zaman hastalığın farkına bile varmazlar.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.