Yabancı hastalar sağlık hizmetinden ücretsiz faydalanacak: 7 Bin kişi ile sınırlandırıldı

Yabancı hastalar sağlık hizmetinden ücretsiz faydalanacak: 7 Bin kişi ile sınırlandırıldı

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni bir karara göre, yalnızca 7 bin yabancı hasta, Türkiye'de ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek.

Türkiye'de yabancı uyruklu bireylerin devlet hastanelerinde sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanmalarını sağlayacak yeni düzenleme, Resmi Gazete'de ilan edildi. 11 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete'de yer alan ve 8438 sayılı karar numarasıyla kaydedilen belgeye göre, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Bazı Mal ve Hizmetlerden Ücretsiz veya İndirimli Olarak Faydalanacakların Tespitine İlişkin" başlıklı Cumhurbaşkanı Kararı'nda yapılan değişiklikler neticesinde, yabancı hastaların sağlık hizmetlerinden maliyet yükü olmaksızın yararlanmaları mümkün hale gelecek. Yayımlanan karar metninde, bu uygulamanın her kurum için maksimum 7 Bin yabancı hastayı kapsayacak şekilde sınırlı olduğu bilgisi paylaşıldı.

bahceci-blog-tup-bebekte-serum-tedavisi.jpg

KARAR, RESMİ GAZETE'DE ŞÖYLE YER ALIYOR:

"MADDE 1- 17/1/2024 tarihli ve 8105 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki Kararın 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 1- (1) Tedavilerinin Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumları ile Devlete ait üniversite hastanelerinde yapılmış olması kaydıyla, Dışişleri Bakanlığının koordinasyonu ve Sağlık Bakanlığının onayı ile ülkemize gelen yılda en fazla yedi bin yabancı hastanın; 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b), (c), (d) ve (f) bentleri kapsamındaki sağlık hizmeti, ilaç, tıbbî cihaz, ortez-protez ve malzemelerin Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanması mümkün olan tedavi giderleri, 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaftır. Bu kapsamda ayakta muayene olan hastaların ilaç bedelleri, Sağlık Uygulama Tebliği veya kamu fiyatı üzerinden, tıbbi cihaz, ortez-protez ve medikal malzeme giderleri ise temin bedelleri üzerinden Sağlık Uygulama Tebliği kriterlerine göre Sağlık Bakanlığınca karşılanır.

(2) Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili olarak doğabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye Sağlık Bakanlığı yetkilidir.

(3) Göç İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bu madde kapsamındaki yabancı hastaların kayıt ve hizmet sunum süreçlerinin yürütülmesinde gerekli desteği sağlar.

MADDE 2- Bu Karar 1/12/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Karar hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."

tegr.jpg

HANGİ HİZMETLER DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK?

Türkiye'de sağlık hizmetleri, ilaçlar, tıbbi cihazlar ve diğer medikal ürünlerin maliyetleri, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) tarafından belirlenen şartlar dahilinde devlet tarafından karşılanmaktadır. 2002 yılında çıkarılan 4736 sayılı Kanun'un ilk maddesine göre, bu tür giderler belirli bir muafiyet kapsamındadır. Ayakta tedavi gören hastalar için ilaç masrafları, ya SUT tarafından belirlenen fiyatlar üzerinden ya da kamu fiyatlarına göre ödenirken, tıbbi cihazlar, ortez-protez ve diğer medikal malzemelerin giderleri ise temin edilen bedeller üzerinden, yine SUT kriterlerine uygun şekilde Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

medworld-clinic-general-eye-examination-1.jpg

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA GÖRE "YABANCI" TANIMI NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın tanımına göre, yabancı kişiler; Türk vatandaşlığına sahip olmayan, farklı ülke vatandaşları olarak nitelendirilmektedir. Uluslararası ilişkiler ve diplomatik süreçlerde önemli bir yere sahip olan bu bireyler, ikili ve çok taraflı ilişkilerin siyasi, ekonomik ve kültürel boyutlarına katkı sağlamaktadır.

Dışişleri Bakanlığı, yabancı kişilerle yürütülen ilişkilerde uluslararası hukuk normlarını ve karşılıklı saygı ilkesini esas alır. Bu çerçevede, yabancı kişilerle ilgili politikalar, Türkiye'nin dış politika stratejileri doğrultusunda şekillendirilmekte ve uygulanmaktadır. Bakanlık, yabancı kişilerin ülke içindeki hukuki statülerini, uluslararası anlaşmalar ve iç mevzuatla uyumlu bir şekilde düzenlerken, aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası imajını ve çıkarlarını koruma görevini de üstlenmektedir. Bu bağlamda, yabancı kişilere yönelik vize ve ikamet izni gibi konularda da belirleyici rol oynayan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin kapılarını dünyaya açan resmi bir kurum olarak faaliyet gösterir.

gbfrfe.jpg

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU NELERİ KAPSAR?

Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminin temel taşlarından biri olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, bireyleri iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık, malullük, yaşlılık ve ölüm gibi sosyal risklere karşı koruma altına almayı amaçlamaktadır. 5510 sayılı bu kanun, genel sağlık sigortası kapsamında kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanma şartlarını, sağlık hizmetlerinin finansmanını ve bu hizmetlerin sunumunu düzenlemektedir.

Kanun, tüm çalışanları, işverenleri ve bağımsız çalışanları sosyal güvenlik sistemi içerisine dahil ederek, geniş bir yelpazede sosyal güvence sağlamaktadır. Genel sağlık sigortalısı olmayan bireylerin de belirli şartlar altında sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesine olanak tanımaktadır. Kanun ile sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişini, usul ve esaslarını belirleyerek, Türkiye'deki sosyal güvenlik sisteminin modern ve etkin bir yapıya kavuşmasını sağlandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.