Yargıtay bir karar daha değiştirdi ‘Düğünde takılan altınların kime kalacağı belli oldu’

Yargıtay bir karar daha değiştirdi ‘Düğünde takılan altınların kime kalacağı belli oldu’

Evliliklerde sıkça yaşanan anlaşmazlıklardan biri olan düğün takılarının kime ait olduğu sorusu, Yargıtay'ın yeni kararı ile yeniden değişti.

Evliliklerde sıkça yaşanan anlaşmazlıklardan biri olan düğün takılarının kime ait olduğu sorusu, Yargıtay'ın yeni kararıyla netlik kazandı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, aldığı emsal kararla, düğün sırasında takılan ziynet eşyalarının kime ait olduğuna dair uzun süredir süren tartışmalara son noktayı koydu.

ESKİ KARAR DEĞİŞTİ

Daha önceki Yargıtay kararlarında, düğün sırasında takılan tüm ziynet eşyalarının kadına ait olduğu kabul ediliyordu. Ancak Yargıtay, 4 Nisan 2024 tarihli kararında bu görüşünü değiştirdi. Yeni karara göre, ziynet eşyalarının kime ait olduğuna karar verirken öncelikle taraflar arasında bir anlaşma olup olmadığına bakılacak. Eğer anlaşma bulunmuyorsa, örf ve adetlere göre bir değerlendirme yapılacak. Anlaşma da örf ve adet de yoksa, ziynet eşyası kime takıldıysa o kişiye ait olacak.

takii-2.webp

"ERKEĞE TAKILAN ZİYNET EŞYALARININ ERKEĞE, KADINA TAKILAN ZİYNETLERİN İSE KADINA"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Buket Nurşah Tekışık, yeni kararın önemini vurguladı. Tekışık, "’Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2023/5704 E. 2024/2402 K.’ sayılı ilamında erkeğe takılan takılar da dahil olmak üzere kadına ait olduğu yönündeki görüşünü 4 Nisan tarihi itibarıyla değiştirdi. Yeni içtihata göre, öncelikle bakılması gereken husus, taraflar arasında anlaşma olup olmadığıdır. Anlaşmanın varlığı halinde ziynetler anlaşmaya göre değerlendirilecektir. Şayet anlaşma yoksa esas alınması gereken husus örf ve adetler olmalıdır. Daha önceki kararda kime ne takıldığına dikkat edilmeden tüm ziynetler kadına aitti. Ancak güncel içtihat; erkeğe takılan ziynet eşyalarının erkeğe, kadına takılan ziynetlerin ise kadına ait olması yönündedir" dedi.

takiii-3.webp

Ziynet eşyanın belli bir cinsiyete özgü olması halinde cinsiyete uygunluğa göre karar verilmesi gerektiğini söyleyen, Tekışık, "Eğer bu konuda bir tereddüt varsa, bilirkişi incelemesi yapılması gerekmektedir. Bilirkişi incelemesine giden ziynetin her iki cinsiyet için de uygun olduğu belirlenirse, takılan veya verilen eşe ait sayılacaktır. Günümüz düğünlerinde artık takılar gelin ve damadın üzerine takılmak yerine sandık, torba gibi ortak bir kesede toplanmaktadır. Bu durumda cinsiyete göre nitelik aranarak karar verilmesi gerekmektedir. Bu yönde özellik tespit edilememesi halinde eşya ortak kabul edilecektir" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.