Sahte içki zehirlenmelerine yılbaşı gecesi öncesinde dikkati çeken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, kritik uyarılarda bulundu.
Sahte içki zehirlenmelerine yılbaşı gecesi öncesinde dikkati çeken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, kritik uyarılarda bulundu.
Yılbaşı kutlamaları nedeniyle tüketimin artmasını fırsat bilerek, sahte içki üretenlerin sayısında artış yaşandığını ifade eden Toprak, "Yılbaşı gecesinde özellikle kaçak alkol, sahte içkiyle ilgili ciddi problemler yaşanabiliyor.
Burada dikkat edilmesi gereken şeylerin başında alkolü bildiğimiz, tanıdığımız, güvendiğimiz yerlerden temin etmemiz geliyor. Aldığımız zaman da mümkünse ağzı açılmamış alarak, bizim açmamız gerekiyor. Kapalı şişelerde olmasına dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.
Şişe kontrolünün önemini belirten Toprak, "Özellikle şişenin üzerinde bulunan karekodu, Gelir İdaresi Başkanlığı Bandrollü Ürün İzleme Sistemi (GİB BÜİS) uygulamasından kontrol ettirebilir.
Bu sistem, karekod üzerinden ürünün sahte olup, olmadığı hakkında bilgi veriyor" diye konuştu.
Metanol zehirlenmesine de dile getiren Toprak, "Özellikle metanol zehirlenmesinin sonuçları ölüme kadar varabiliyor.
Kör olma gibi sonuçları olabiliyor. Bulanık görme gibi durumlarla karşılaştıkları zaman mutlaka bir doktora gözükmeleri gerekiyor."
MİDE BULANTISI VE KUSMAYA DİKKAT!
Alkollerin içeriğinde farklı ürünlerin kullanıldığını belirten Toprak, "Ucuz olsun diye farklı şeyler de kullanılabiliyor.
Özellikle metil alkol kullanılabiliyor. Metil alkolün de ciddi anlamda öldürücü etkisi var. Bunlara dikkat etmek gerekiyor.
Zehirlenme nedeniyle mide bulantısı, kusma olabilir. 12 ile 24 saat arasında değişiklik gösterebilir.
Özellikle görmede körlük veya ona yakın bulanıklık hissedilirse, mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor. Yılbaşı gecesinin zehir olmaması için buna dikkat etmek gerekiyor. Eğlencenin kötü şekilde bitmemesi için dikkatli olunmalı" ifadelerinde bulundu.
Gıda tüketimi konusuna da değinen İbrahim Uğur Toprak, "Bu tür durumlarda mutlaka bir matematiksel hesap yapmak gerekir.
O gün bir karışık menü ayarlanıyor. Bunun da içeriğine göre bakıp, ona uygun seçim yapmak gerekiyor." dedi.
Toprak ucuz bir şey varsa buna soru işareti ile yaklaşılmasının gerektiğini söyleyerek, "Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmiş belgelerin olup olmadığını, gıda mühendisi tarafından kontrollerinin yapılıp, yapılmadığına dikkat etmemiz gerekiyor.
Çok ucuz bir şey varsa, buna da bir soru işareti ile yaklaşmak gerekiyor.
Bir meze tabağı hazırlanacaksa, yoğurtlu ürünlerin özellikle dışarıda çok fazla bekletilmemesi gerekiyor" şeklinde konuştu.