25 Bin TL'ye sahte lisans diploması 'Yıllarını harcama' diyerek müşteri arıyorlar

25 Bin TL'ye sahte lisans diploması 'Yıllarını harcama' diyerek müşteri arıyorlar

Çeşitli üniversitelerin fakültelerine ait sahte lisans diplomaları, sosyal medya hesaplarında yüksek ücretlerle satılıyor. 25 bin TL karşılığında sahte bir lisans diploması temin edilebileceği iddia ediliyor.

Sahte diplomaların görselleri sosyal medya sayfalarında paylaşılırken, bu belgelerin orijinalinden ayırt edilemeyecek kadar gerçekçi olduğu iddia ediliyor. Avukat Deniz Özdal, sahte diplomaların edinilmesinin resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturduğunu belirtti. Özdal, “Sahte diplomaların edinilmesi, resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturur. Bu suçun basit haliyle 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası öngörülmektedir. Ancak, bu tür belgeleri edinmeye çalışanlar, aynı zamanda bir suç işlemektedirler” dedi.

87579-9.jpgSiber güvenlik uzmanı Osman Demircan, e-Devlet gibi sistemlerde sahte kayıt yapmanın neredeyse imkansız olduğunu ve dolandırıcıların bu yöntemle vatandaşları yanılttığını ifade etti. “E-Devlet veya benzeri sistemlerde manipülasyon yapmak kolay değildir.

87579-7.jpgDolandırıcılar, vatandaşları kandırmak için güvenilirlik sağlamaya çalışıyor. Bu tür sahte diplomaların e-Devlet’e kaydedilmesi mümkün değildir. Maalesef, bu tür dolandırıcılıklardan sonra vatandaşlar kolluk kuvvetlerine başvurmayı tercih etmiyor çünkü kendileri de illegal bir iş yapmış oluyorlar. Böylece dolandırıcılar bu durumdan kar sağlıyor” diye konuştu.

87579-8.jpgSahte diplomaların satıldığı sosyal medya hesaplarında, üniversite diplomalarının yanı sıra yüksek lisans, lise ve önlisans diplomalarının da satışa sunulduğu görülüyor.

87579-6.jpgFiyat listelerinde lisans diplomasının 10 bin TL, yüksek lisans diplomasının 12 bin TL, lise diplomasının 6 bin TL, ön lisans diplomasının 8 bin TL ve ilköğretim diplomasının ise 4 bin TL olduğu belirtiliyor. En son güncellenen fiyat listesinde lisans diplomasının 25 bin TL'ye yükseldiği dikkat çekti.

87579-4.jpgSahte diploma edinmek isteyenlerden isim, soyisim, adres ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgiler de talep ediliyor. Satıcılar, bu diplomaların KPSS gibi resmi sınavlarda kullanılabileceğini ve resmi kurumlara başvurulabileceğini iddia ediyor.

87579-2.jpgAvukat Özdal, “Bu tür belgeleri almak isteyen kişiler de suç işlemiş oluyor. Sahte diplomalarla ilgili yasal süreçler, bu belgeleri temin eden kişiler için de geçerli olacaktır. Bu durumda, 'bilmiyordum' gibi savunmalar kabul edilmemektedir” şeklinde uyarıda bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.