1970'lerin hastalığı yeniden hortladı! Binlerce kişide görülmeye başladı

1970'lerin hastalığı yeniden hortladı! Binlerce kişide görülmeye başladı

1970'lerin hastalığı tekrardan geri döndü. Türkiye'de de kendisini gösteren bakteri hakkında Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan uyarı geldi.

Öksürüğü hafife almayın! Eğer iki haftadan uzun sürüyorsa, mutlaka bir doktora başvurmalısınız. 1970'lerdeki salgının ardından boğmaca yeniden ortaya çıktı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, boğmacanın nöbetler halinde geldiğini ve çocukların sürekli öksürmediğini, ancak kusma ve şiddetli terleme gibi belirtilerin de görülebileceğini özellikle vurguladı.

Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Nedenleri ve Tedavisi - Hisar Hospital Intercontinental

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, derin nefes alma şeklinde ortaya çıkan öksürük nöbetlerinin boğmacaya dönüşebileceğini belirtip anne ve babaları uyardı. 'Nöbetler şeklinde gelir boğmaca, çocuk sürekli öksürmez. Çocuk morarır, uzun sürerse de kusar. Belirtileri şiddetli öksürük, kusma ve terleme!'

0-6 YAŞ ARASINDAKİ ÇOCUKLAR DİKKAT

Solunum yolları enfeksiyonu olarak da bilinen boğmacanın septomları daha uzun sürüyor. 0 ile 6 yaş arasındaki çocukları etkileyen boğmaca Avrupa'yı da alarma geçirdi. 2023 yılında dünya genelinde 25 bin olan vaka sayısı, 2024'ün ilk 3 ayında 32 bin oldu.

Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer? – Uzm. Dr. Abdurrahman YILDIRIM

BOĞMACA TEHLİKESİ GERİ DÖNDÜ

Sadece Temmuz ayında İngiltere'de 8 bebek, Fransa'da ise toplam 17 kişi boğmaca nedeniyle hayatını kaybetti. Türkiye'de ise hayatını kaybeden kişi sayısıyla ilgili resmi bir açıklama yok. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, boğmacanın bir virüs değil bir bakteri olduğunu bu nedenle aşının tek çare olduğunu aktardı.

ANNE ADAYLARI ÖKSÜRÜK DEYİP GEÇMEYİN

Özellikle anne adaylarına, bebeklerine, bebek bakımını üstlenen yetişkinlere aşı öneriliyor. Boğmaca konusunda uzman bir doktordan yardım alıp, süreci yakından takip ettirmek en doğrusu. Öksürük nöbetleri şeklinde başlayan hastalık ilerledikçe daha zor bir hale geliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.