3 Mayıs Türkçüler günü, “Milli şuurun ayaklanması”
Türkçülük Günü, Şair Hüseyin Nihal Atsız’ın yazdığı bir yazıda Sovyet casusu olarak adlandırdığı Sabahattin Ali’ye hakaret ettiği gerekçesiyle 3 Mayıs 1944 tarihinde yargılanmasını anan bir gündür.
Ali'ye karşı açılan davanın ikinci duruşmasına destek olmak için Ankara Tren Istasyonu’na gelen Türkçüler, burada Sabahattin Ali ve Nazım Hikmet’in kitaplarını ateşe verdiler. Düzenlenen mitingde Türkçülük hareketinin öncüsü Atsız’a yönelik destek sloganları atılırken komünistler aleyhine de sloganlar atıldı.
Duruşma esnasında mahkeme salonunun yanı sıra mahkeme önünde Türkçüler büyük kalabalık oluşturdu. Mahkeme salonundan Ulus Meydanı’na kadar ilerleyen Türkçülere polis ekipleri müdahale etti. Yürüyüşe katılan çok sayıda Türkçü tutuklandı.
Tophane Askeri Cezaevi'ne gönderilen Reha Oğuz Türkkan, Atsız, Alparslan Türkeş, Nejdet Sançar ve diğer Türkçüler, Atsız'a yapılan destek mitinglerini anmak için 3 Mayıs 1945 tarihinde bir toplantı gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen bu toplantı tarihi Türkçülük Günü olarak kutlanmaya başlandı.
Bugün 3 Mayıs. Türkçülere geçmişte yapılan zulümlerin anıldığı gün. Türkiye Cumhuriyeti ve ondan önce kurulan devletler, Türklere aitti ve bundan sonra da Türklere ait olmaya devam edecek.
Aslında tarihte birçok atamız Türkçüydü. Dönemler farklı olsa da Türkçülük bilinci hiç değişmedi. Selçuklu sultanı Muhammed Alparslan’da Türkçüydü. Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey’de. Bir devri kapatıp yeni bir devir açan İstanbul’u Fetheden sultan Fatih Sultan Mehmet’de Türkçüydü.
Dönemler gelip geçse de Türkçüler ölüp gitse de 1 Türkçü öldü 1000 Türkçü dirildi.
Geçmişte olduğu gibi Türkçülük bilinci Türk gençleri arasında devam ediyor, Türkler yaşadıkça da devam edecek.
3 Mayıs Türkçüler günü kutlu olsun…
Ne demişti Hüseyin Nihal Atsız,
“3 Mayıs bir bayram değildir, Milli şuurun ayaklanmasıdır.”