70 yıldır sadece Temmuz ayında ortaya çıkıyor ‘Bu yıl erkenden görüldü’ Görenler inanamıyor

70 yıldır sadece Temmuz ayında ortaya çıkıyor ‘Bu yıl erkenden görüldü’ Görenler inanamıyor

15 Haziran ile 5 Temmuz tarihleri arasında Karadağ sırtlarında ortaya çıkıyor.

Ardahan'ın Damal ilçesinde her yıl 15 Haziran ile 5 Temmuz tarihleri arasında Karadağ sırtlarında ortaya çıkan Atatürk silüeti bu yıl erken belirmeye başladı. Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki Karadağ sırtlarında dün saat 18.00 sıralarında belirlenen silüet, Damal Süleyman Demirel İlkokulu öğrencileri tarafından da ilgiyle izlendi.

Öğrenciler, güneşli havalarda ortaya çıkan bu tarihi anı cep telefonlarına kaydetti. Asiye Özek ve Gaye Karakurt isimli öğrenciler ise "Güneşli havalarda silüet ortaya çıkıyor. Bu görüntüyü izlemek için her yerden geliyorlar. Bugün güneşli bir hava var. Biz de arkadaşlarımızla birlikte izlemeye gittik" ifadelerini kullandı.

aw222564-04.jpg

İLK 1954 YILINDA ORTAYA ÇIKTI

Atatürk silüeti ilk olarak 1954 yılında Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan Adıgüzel Kırmızıgül tarafından fark edilmişti. Erdoğan Kumru'nun 1975 yılında çektiği silüete fotoğrafını Genelkurmay Başkanlığına göndermesiyle bu doğa olayı Türkiye'de duyulmuştu.

aw222564-06.jpg

Karadağlar eteğinde haziranda başlayarak temmuz sonuna kadar havanın bulutsuz olduğu günlerde saat 17.50-18.10 arasında görüntülenen Atatürk silüetinin oluşumu, 1995 yılından itibaren her yıl temmuz ayında gerçekleşen "Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri" ile anılıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.