Asgari ücrette gözler ikinci toplantıya çevrildi

Asgari ücrette gözler ikinci toplantıya çevrildi

Milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücret görüşmeleri başladı. Ortaya çıkan ilk rakamlar sonrasında gözler yapılacak ikinci toplantıya çevrilmiş durumda.

Asgari ücret zammına ilişkin görüşmeler başladı. Asgari ücret konusunda gerçekleştirilen ilk toplantı sonrasında bazı rakamlar ortaya çıksa da, hala netlik kazanmış bir durum yok. Milyonlarca asgari ücretli çalışan için gözler 14 Aralık 2022 tarihinde yapılacak olan ikinci toplantıya çevrilmiş durumda. Yapılacak olan zamlar başta asgari ücretlileri yakından ilgilendirse de, gelen zam herkese ve her şeye yansıyacak.

Asgari ücret görüşmeleri resmen başladı. Yeni asgari ücret, vergi indirimi nedeniyle asgari ücretin üzerinde çalışanların eline geçen net ücretleri de artıracak. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, pazarlığa açlık sınırı olan 7 bin 785 lirayla oturduklarını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da masaya işçi, işveren, kamuoyunun beklentilerini içeren asgari ücret anketiyle oturdu. İşçi, işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu.

İKİNCİ TOPLANTI  TARİHİ 14 ARALIK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını dün yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nın ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı. Toplantıda Bakanlığın işyerlerinde yürüttüğü asgari ücret anketi değerlendirildi.

Toplantıda, TÜİK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı''nın ekonomideki gelişmelere ilişkin bir sunum hazırlaması, asgari ücretli işçinin geçinebilmesi için gerekli rakamın belirlenmesi talebinde bulunuldu. 14 Aralık''ta yapılacak ikinci toplantıda iki kurumdan gelen rakamlar değerlendirilecek.

ERGÜN ATALAY: 7785 LİRAYLA OTURDUK

İşçi kesimini temsil eden Türk-İş toplantısı Başkanlar Kurulu''nu topladı. Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katıldığı toplantıda, sendikaların asgari ücrete dair görüş ve talepleri alınarak izlenecek strateji belirlendi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yeni yılda geçerli olacak asgari ücretle ilgili, "Biz masaya açlık sınırı olan rakamla (7 bin 785 lira) oturacağız.

Onun üzerinde işveren ve hükümet ne rakam getirecek görelim. Gıda enflasyonu ortada, yoksulluk ortada, açlık ortada. Katılmadığımız bir rakam olursa o masada olmayız, bunu da imzalamayız. Asgari ücret, geçim ücreti oldu, çalışanları bu sarmaldan çıkartmak lazım" diye konuştu.

VERGİ AVANTAJI ARTACAK

Asgari ücretle birlikte ücret ve maaş geliri elde eden çalışanların vergi dışı kalan kazanç tutarı da artacak. Yeni asgari ücret, bu yıl uygulanmaya başlayan vergi muafiyeti nedeniyle sadece asgari ücretlileri değil, bütün çalışanları doğrudan ilgilendiriyor.

BRÜT ASGARİ ÜCRET MAAŞLARI NE KADAR?

Ücret geliri elde eden memur, işçi bütün çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutuluyor. Evli, bekâr, çocuklu ya da çocuksuz bütün çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışında tutuluyor. Asgari ücretin brüt 6 bin 471 liraya çıkmasıyla beraber vergi avantajı tüm çalışanlar da 1565 lira arttı.

Böylece bekâr çalışanlar yıl boyunca 5171 lira, eşi çalışmayan üç çocuklu işçiler de 3370 lira vergi yükünden kurtuldu. Bu yılki asgari ücret görüşmelerinde vergi indirimi talepleri toplantıya damga vuruyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.