Atilla Yeşilada: Resmen iflas etti

Atilla Yeşilada: Resmen iflas etti

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, o kurumu işaret ederek iflas ettiğini açıkladı.

Son zamanlarda emekli sayısındaki artışın sosyal güvenlik sistemine büyük bir yük oluşturduğu belirtiliyor. 16 milyona ulaşan emekli sayısı sebebiyle maaşların düşük olduğu belirtiliyor. Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, emekli sayısındaki artış sebebiyle sistemin iflas ettiğini açıkladı.

EYT YASASI SGK’YI DERİNDEN ETKİLEDİ

SGK'nın 2023 Yılı Faaliyet Raporu'nda, kurumun geçen yıl toplam geliri 2 trilyon 192 milyar 955 milyon lira olurken, toplam gideri 2 trilyon 232 milyar 339 milyon lirayı bulmuştu. Bu rakamın 2024 yılında EYT yasası ile daha da artması bekleniyor. Bu noktada çoğu uzman isim bu yasanın iflasın eşiği olduğu belirtiliyor.

sgk-1421421.webp

YEŞİLADA: İFLAS ETTİ

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, bir emeklinin hayatının son yıllarında devlete maliyeti geçmişe nazaran çok daha yüksek olduğunu söylerken, bu sebepten dolayı bütün sistemlerin iflas ettiğinin altını çiziyor. Yeşilada, “Şu anlamda borçlarını ödeyemiyor veya maaş ödemiyor şeklinde değil ama bir sosyal güvenlik sisteminin topladığı primlerle bu primlerden elde ettiği yatırım getirisi temettüler veyahut da faizlerle emekli ve bağışlarını ve sağlık giderlerini ödeyebilmek hiçbir yerde söz konusu değil. Her yerde bütçeden destek gerekiyor" dedi.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu, 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesi ile kurulmuş devlet kurumu olarak karşımıza çıkar.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.