Milyonlarca yatırımcı elindeki varlıkları değerlendirmek için farklı yatırım araçlarını tercih ediyor. Bu noktada mevduat faizleri son günlerde dikkat çekiyor. Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, Merkez Bankası’nın bir faiz indirim senaryosunda oluşacakları açıkladı. Yeşilada, “Merkez Bankası bu sene faiz indirme hatasında bulunursa döviz kurlarında hızlı bir artış görebiliriz” ifadelerini kullandı.
MEVDUAT FAİZLERİ REKOR YÜKSELİŞ GÖSTERDİ
Yüksek enflasyon ve dolar kuruna karşın Merkez Bankası bir takım önlemler aldı. Bunlardan biri ise politika faizini yüzde 50 seviyesine getirmek oldu. Faiz artırımı sonrasında borsa 11 bin seviyesini görürken mevduat faizleri de yüzde 55 bandına geldi. Enflasyonun ise baz etkisinde düşüşler görüldü.
YABANCI YATIRIMCI TL VARLIKLARINDAN ÇIKIYOR MU?
Ancak son günlerde dolar kurunda yaşanan artışlarda dikkat çekiyor. 2 aylık periyotta 32 TL bandında dolaşan dolar 34 TL’ye kadar çıktı. Anlık olarak ise dolar kuru 33,89 seviyesinde dolaşıyor. Mevduat faizinde ise yabancı yatırımcılar için bir fırsat kapısı oldu. Yüzde 55 kazanç için dolar kurundan çıkıp TL varlıklarında mevduat faizine girenler göze çarpıyor. Fakat, dolar kuru üzerinde yaşanan artış sonrası yabancı yatırımcı TL varlıklarından çıkıyor mu? sorusu merak edildi.
YEŞİLADA: FAİZ İNDİRİMİNE GİDERSE DÖVİZ KURLARINDA HIZLI ARTIŞ GÖRÜLEBİLİR
Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, dolar tarafında yaşanan artışı ve Carry Trade mantığı ile mevduat faizine yatırım yapan yabancı yatırımcılara ilişkin bir takım açıklamalarda bulundu. Yeşilada, ilk olarak Merkez Bankası’nın bu sene faiz indirme hatasında bulunması sonrasında döviz kurlarında hızlı bir artış görülebileceğinin altını çizdi. Yeşilada, “Nereye gideceğini net bir şekilde kestirmek mümkün değil; yine 21 Aralık 2021 günlerine geri dönebiliriz. Şu anda KKM (Kur Korumalı Mevduat) uygulaması kapsamında yaklaşık 60 milyar dolar civarında bir para kaldı ve bu miktar yavaş yavaş çözülüyor. Önemli bir bölümü Türk lirasına dönerken, bir kısmı da dövizde kalıyor. Bu durum gayet normal” dedi.
“DÖVİZ ÜZERİNDE KONTROL SAĞLAMAKTA ZORLANABİLİR”
Yeşilada, son bir iki haftada Türkiye'den çıkışlar başlamış olduğunu belirtirken, “Döviz kurunda belirgin bir hareket yaşanmadı. Ancak, yabancı yatırımcılar tamamen Türkiye'yi terk ederse bu, 20 ile 30 milyar dolar arasında bir para çıkışı anlamına geliyor. Ama bu durum o kadar da önemli değil. Asıl önemli olan, Türkiye'de mevduatın sadece yüzde 55'inin Türk lirası olması. Geri kalan döviz mevduatları da Türk lirasına dönmeye başlarsa, Merkez Bankası döviz üzerinde kontrol sağlamakta zorlanabilir” ifadelerini kullandı.