Bahçesinde olan köşeyi dönecek. Sarı altının hasadı başladı

Bahçesinde olan köşeyi dönecek. Sarı altının hasadı başladı

Amasya’nın Taşova ilçesinde yetiştirilen çiçek bamyası bu yıl hasat dönemiyle birlikte dikkatleri üzerine çekti.

Amasya’nın Taşova ilçesinde yetiştirilen çiçek bamyası, coğrafi işaret tescili almış bir üründür. Bu yılki hasat, üreticilerin yüzünü güldürdü ve çiçek bamyası "sarı altın" olarak adlandırıldı.

aw263058-09.jpgÇiçek bamyasının kurusu, bu yıl 1000 TL’den satılıyor. Bu, bamyayı altından daha kolay satılabilir bir ürün yapıyor. Alıcılar, bamyayı almak için geç saatlerde bile üreticinin kapısına kadar gelebiliyor.

aw263058-08.jpgBu yıl Amasya’da 2 bin 450 tonun üzerinde bamya üretimi bekleniyor. Bu miktarın ekonomiye yaklaşık 350 milyon TL katkı sağlaması öngörülüyor.

aw263058-06.jpgHASAT VE İŞLEME SÜRECİ

Bamyalar sabah erken saatlerde toplanıyor. Toplanan minik bamyalar, iğne yardımıyla tek tek ipe diziliyor ve kurumaya bırakılıyor. Bu işlemler geç saatlere kadar devam ediyor.

aw263058-04.jpgBamya hasadı ve işleme süreci oldukça emek isteyen bir iş. AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, toplamadan kurutmaya kadar her aşamanın zahmetli olduğunu belirtiyor.

aw263058-03.jpgÇaydibi köyünden bamya üreticisi Cemalettin Bak, piyasada Amasya çiçek bamyası dışında Uganda’dan gelen bamyaların da bulunduğunu belirtti. Amasya bamyası güneş ışığında toplanıp gölgede kurutularak sarı renkte olurken, Uganda bamyası daha küçük, esmer ve is kokulu olarak tanımlanıyor.

aw263058-01.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.