İnsan sağlığını tehdit eden yiyeceklerin arasına mutlaka ekleyin. Uzmanlar uyarıyor; kızartılarak hazırlanan soğan halkası ve patatesin zararlarına ilişkin bilmeniz gereken önemli noktalar bulunuyor.
DEMANSA NEDEN OLUYOR
Bilim insanlarının konu üzerinde yapılan çalışmaları gösteriyor ki patates kızartması ve kızarmış soğan halkası demans riskini artıracak kimyasalları içeriyor.
Obeziteye neden olmalarıyla bilinen bu yiyeceklerin yeni ortaya çıkan demans riski zararı, içerdiği kimyasallardan kaynaklanıyor. Öte yandan uzmanlar, tekrar kullanılan kızartma yağlarının zararlı kimyasallara sahip olabileceğinden bahsediyor.
DENEYLERLE ORTAYA KONDU
ABD'deki Chicago Üniversitesi'nde görev alan bilim insanları, konuyla ilgili fareler üzerinde bir deney gerçekleştirdi. Deneyde, bu tür besinler tüketen deney farelerinin bilişsel güçlerinin azaldığı ortaya kondu.
Ayrıca yeniden kullanılan kızartma yağlarıyla hazırlanan yemeklerle beslenen farelerde iltihaplanma, damarlarda hasar ve bilişsel güçlerinde zayıflık görüldü.
Bu tür besinler verilen farelerde daha çok beyin hasarı görülürken bilim insanları, “Çok yüksek sıcaklıklara getirilen yağlar bazı metabolik rahatsızlıklarla bağlantılı” ifadelerini kullandı.
RESTORANLARA DİKKAT!
Uzmanlar kızartma yağlarının restoranlarda tekrar tekrar kullanılarak müşterilere yiyeceklerin sunulduğunu ve çok yoğun şekilde bu yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda beyin hasarı oluşabileceği söylendi.
Amerikan Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Topluluğu tarafından araştırma sonuçları yayınlandı. Bilim insanları araştırmanın insanlar üzerinde de denenmesi için çalışmalarını yaptıklarını belirtti.