Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz X hesabından Türkiye ekonomisi beklentilerine ilişkin gelişmeleri açıkladı. Yaptığı paylaşımda Türkiye ekonomisinin 2024 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 2,4 büyüdüğünü açıklayan Cevdet Yılmaz, 2024 birinci çeyreği itibariyle yıllıklandırılmış milli gelirin ise 1 trilyon 158 milyar dolara çıkarak tarihi zirveye yükseldiğini söyledi.
TÜRKİYE 15 ÇEYREKTİR BÜYÜYOR
Büyüme verileri doğrultusunda 15 çeyrektir Türkiye’nin büyüme performansı gösterdiğini ifade eden Cevdet Yılmaz’ın söz konusu paylaşımında bu dönemde katma değer artışı bir önceki yılın aynı dönemine göre tarımda yüzde 4,6, sanayide yüzde 4,9, inşaatta yüzde 11,1, inşaat hariç hizmetlerde ise yüzde 4,8 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Sabit sermaye yatırımlarının alt kalemi makine teçhizat yatırımlarındaki artışın devam ettiğini hatırlatan Yılmaz, 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11,9 oranında artarak kesintisiz büyümesini 18’nci çeyreğe taşıdığını aktardı.
CARİ AÇIK DÜŞTÜ
Net ihracatın büyümeye katkısı ise 5 çeyrek sonra pozitife döndüğünü vurgulayan Yılmaz, 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre işgücü ödemelerinin milli gelir içindeki payı yüzde 33,8’den yüzde 37’ye, gayrisafi katma değer içerisindeki payı ise yüzde 37,8’den yüzde 42’ye yükseldiğini aktardı.
Orta vadeli programı uygulamaya devam edeceklerinin altını çizen Cevdet Yılmaz, Cari açığın düştüğü, rezervlerin arttığı, risk göstergelerinin iyileştiği bir dönemde olduklarını söyledi.
ORTA VADELİ PROGRAM NEDİR?
Türk ekonomisinde önceki dönem alınan yanlış kararlar neticesinde ekonomide kriz meydana geldi. Bu krizden çıkmak için tekrar piyasa ekonomisine yönelen Türkiye’de, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından değişen yeni ekonomi yönetimi birçok değişikliğe gitti.
Bu değişiklikler arasında en çok ses getireni ise Orta Vadeli Program (OVP) oldu. OVP, stratejik hedefler ışığında kamu politikalarını ve uygulamalarını belirlemek ve kaynakları doğru şekilde tahsis etmeyi amaçlıyor. Öte yandan kamu ve özel sektöre daha öngörülebilir bir yol haritası sunan OVP, ekonomik ve sosyal gelişmelerin sürdürülebilirliğini sağlamlaştırmayı ve güven ile istikrarı artırmak hedefleri arasında yer alıyor.
Orta Vadeli Program, makro politikaların yanı sıra temel gelişim eksenleri ve ana sektörleri de içerisinde barındırıyor. OVP'nin üç yıllık bir perspektifi bulunuyor. Buna göre, her yıl, yıllık uygulamaların sonuçlarına ve genel koşullardaki değişikliklere göre durum güncellenir.