Depozito iade makineleri geliyor' Resmen para basacak

Depozito iade makineleri geliyor' Resmen para basacak

Avrupa'nın bir çok noktasında kullanılan depozito iade makineleri artık Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak.

Türkiye, sıfır atık hedefine doğru ilerlerken, Avrupa'da yaygın olan plastik, metal ve cam ambalaj depozito iade makinelerini ülkeye getiriyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 5 bin noktaya yerleştirilecek olan bu makineler sayesinde her ambalaj başına vatandaşlara 25 kuruş ödenecek.

shutterstock-370596929-1000.jpgÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı tarafından yürütülen Depozito Yönetim Sistemi (DYS), 2025 yılından itibaren başlatılması planlanıyor.

iceland-reverse-vending-2.jpgBaşlangıçta 100 mililitreden 3 litreye kadar olan tek kullanımlık içecek ambalajları için uygulanacak olan bu sistemle, Türkiye'de yıllık olarak tüketilen 20 milyar adet cam, plastik ve alüminyum ambalajlı içeceklerin geri dönüşümü hedefleniyor. Bakanlık yetkilileri, bu sayede ekonomiye yıllık 500 milyon Euro katkı sağlanmasını öngörüyor.

1629456274010-u.jpgİade makineleri, öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversiteler gibi noktalara kurulacak. 2025 yılı boyunca ise zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar gibi geniş bir alana yayılacak.

cds-deposit-return-scheme.jpgVatandaşlar, iade ettikleri her ambalaj için depozito bedelini Türkiye Emlak Katılım Bankası üzerinden açılan e-cüzdan hesaplarına yatırarak biriktirebilecekler. Bu biriken paralar, tüm alışverişlerde kullanılabilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.