Online sınavlarla ilgili flaş karar! Tüm öğrencileri ilgilendiren dava sonuçlandı

Online sınavlarla ilgili flaş karar! Tüm öğrencileri ilgilendiren dava sonuçlandı

İdare Mahkemesi, online sınavlarla ilgili milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren emsal kararını verdi.

İstanbul’daki özel bir üniversitenin hukuk fakültesinde gerçekleştirilen bütünleme sınavı online olarak gerçekleştirildi.

Picture background

Bütünleme sınavına giren tüm öğrencilerin sınav kağıtları intihal programı ile analiz edilirken, S.D. isimli bir öğrencinin kopya çektiği iddia edildi.

Öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlatılarak yarıyıl boyunca okuldan uzaklaştırma cezası verildi. Öğrencinin avukatı, bu karara itiraz ederek İstanbul 3. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

MAHKEME KARARI

Picture background

Mahkeme, üniversite öğrencisi S.D’nin sınav sırasında kopya çektiğine dair herhangi bir gözetmen tarafından kendisinin uyarılmadığı ve somut bir delil bulunmadığını belirterek öğrencinin uzaklaştırma cezasını iptal etti.

Kararda, “Elektronik ortamda canlı olarak kamera açık şekilde yapılan sınavda davacının kopya çektiğine dair herhangi bir somut delil bulunmamaktadır. Sınav esnasında uyarı yapılmaması ve gözetmenlerin herhangi bir işlem yapmaması nedeniyle, sınav kağıdının değerlendirilmesi aşamasında varsayımlara dayanarak verilen ceza hukuka aykırıdır” İfadelerine yer verildi.

Picture background

OKULUN SAVUNMASI

Okul yönetimi, intihal programı ile yapılan incelemenin, akademik çalışmaların özgünlüğünü denetlemek için standart bir uygulama olduğunu belirtti, ancak mahkeme, intihal raporlarındaki benzerlik oranlarının her zaman dikkate alınabilir olmadığını aktardı.

Picture background

EMSAL KARAR

Öğrencinin avukatı mahkemenin verdiği kararın üniversitelerde yüksek lisans ve doktora tezlerinde de emsal teşkil edeceğini açıkladı.

S.D’nin avukatı, “Mahkeme kararı, turnitin benzerlik raporlarına dayanarak yapılan intihal suçlamaları açısından da emsal olmuştur” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.