Cardiff Üniversitesi'nden araştırmacılar, Avustralya'daki bir su altı dinleme istasyonunda, uçağın düştüğüne inanılan saatlerde kaydedilmiş 6 saniyelik bir sinyal keşfettiler. Bu sinyalin, uçağın düşüş noktasını ve düşme zamanını belirlemekte önemli bir veri olduğu düşünülüyor.
Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın kaybolduğu 8 Mart 2014 gününde Hint Okyanusu'ndaki su altı mikrofonları aracılığıyla kaydedilmiş sinyaller üzerinde çalışma yürüttüler.
Uçağın düşme tahmin edilen saatlerde kaydedilen 6 saniyelik sesin, enkazın bulunduğu noktayı tespit etmeye yardımcı olabileceğini belirten araştırmacılar, bu sinyalin saniyede 200 metre düşen bir uçak tarafından oluşturulabilecek küçük bir depreme benzediğini ifade ettiler.
Araştırmacılar, sinyallerin kaydedildiği iki su altı dinleme istasyonuna dikkat çektiler: Diego Garcia adası ile Avustralya'nın Cape Leeuwin bölgesinde bulunan istasyonlar.
Bu noktalardan Cape Leeuwin'in belirtilen saatlerde bir kayıt yaptığını, ancak Diego Garcia'da kayıt bulunamadığını kaydettiler. Bu durumun, sesin kaynağıyla ilgili belirsizlik yarattığını ve benzer enerji çıkaracak patlamalarla ilgili sinyal tatbikatlarının yapılması gerektiğini vurguladılar.
Dr. Usama Kadri, sinyallerin bir tatbikat neticesinde benzer şekilde kaydedilmesi durumunda, bu verinin MH370'nin yerini tam olarak belirleyebileceğini söyledi. Ancak sinyallerin ilgisiz olması halinde, arama alanı ve düşme saatinin yeniden değerlendirilmesi gerekebileceğini belirtti.
MH370'nin kayboluşu, tarihin en pahalı arama kurtarma operasyonlarından birine yol açmıştı. Uçağın 227 yolcu ve 12 mürettebatıyla birlikte Güney Hint Okyanusu'nda düşme ihtimali üzerine yapılan arama çalışmalarında, sadece birkaç uçak parçası dışında herhangi bir iz bulunamamıştı. Bu yeni bilgi, kayıp uçağın akıbetiyle ilgili önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.