Dolar almak isteyenler dikkat! Ünlü ekonomist doğru tarihi açıkladı

Dolar almak isteyenler dikkat! Ünlü ekonomist doğru tarihi açıkladı

Dolarda dikkat çeken yükseliş, durulmayla sonuçlandı. Yaşanan durumla ilgili ünlü ekonomistten yorum gecikmedi.

6 Haziran 2024 itibarıyla döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin durduğu ve gerilemenin yaşandığı görüldü. Dolar kuru, 40 kuruşluk yükselişle 32.60 üzerine çıktı ancak Çarşamba akşamı 32.30’a kadar geriledi.

Bugün itibarıyla döviz kuru şu şekilde seyretti:

Dolar: 32,28 (Alış) - 32,32 (Satış)

Euro: 35,23 (Alış) - 35,31 (Satış)

Sterlin: 41,34 (Alış) - 41,48 (Satış)

Bu durum, döviz piyasalarındaki ani hareketliliğin ardından istikrar olarak görülmeye başlandı.

TÜRK LİRASINDA DEĞER KAYBI DURDU

Yatırımcılar açısından önemli bir gelişmeye sahne olan döviz kurlarındaki bu istikrar, TL’nin değer kaybında da durulmaya neden oldu. Bu önemli gelişme, piyasadaki aktörler ve yatırımcıları harekete geçirdi.

“MERKEZ BANKASI’NIN REZERVLERİ GÜÇLÜ”

Döviz kurunda yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan ekonomist Barış Soydan, “Merkez Bankası’nın rezervleri güçlü. Doları şu an en azından istediği seviyede tutma imkanı var. Ama Londrada Türk Lisası’nın gecelik faizi yüzde 50’nin üzerine çıktı yeniden. Sıcak para Türkiye girişi için burayı kullanıyor. TL’ye olan büyük ilgi sonrasında gecelik faiz yüzde 20’lere kadar gerilemişti ama şimdi yeniden yükseliş var” ifadelerini kullandı.

dolarb.jpg

“Türkiye’ye dair bir anlık endişe yaşandı. Yabancı sermayeye kısa vadeli de olsa kar realizasyonu yapma imkanı verdi ama Merkez Bankası şu anda durumu kontrol altına aldı. Ama bunun bir tortusu da kaldı Londra’daki gecelik faizden bunu görüyoruz. Faizin yüzde 50’nin üzerine çıkmasında sadece Türkiye’de değil dünyada gelişen piyasalara dair havanın bir miktar bozulmasının etkisi var” dedi.

dolaro.jpg

ZAMAN VEREREK AÇIKLADI

Dolar kurundaki durgunluğun altını çizen ekonomist, bir süre bu şekilde seyredeceğini açıkladı. Sözlerini tarih vererek pekiştiren Soydan, “Merkez Bankası’nın rezervleri dolu, cephanesi güçlü ve en azından sonbahara kadar doları istediği yerde tutma imkanı var” şeklinde konuştu.

Bu sebeple dolar yatırımcılarını uyaran Soydan, parasını dolarda tutmak isteyenlerin bilmesi gereken en önemli noktayı paylaşmış oldu. Ancak yine ne olur ne olmaz diye dövizde parasını tutmak isteyenler için de açıklamasını sürdürdü.

dolarrjj.jpg

“GETİRİLER FENA DEĞİL”

Ama yine de ne olur ne olmaz diye dövizde kalmak isteyenlere, tasarrufunu dövizde tutmak istediğini söyleyenlere uyarılarda bulunan Soydan, “Şu an biliyorsunuz dövizin faizi çok çok düşük bankalarda ama döviz fonlarında getiriler fena değil. Döviz fonlarına direkt olarak dolarla girebilirsiniz ve çıkabilirsiniz. Ama tabii burada yüzde 10 stopaj da var, belirteyim” diyerek tüyolar paylaştı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.