Dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş icat 'O hastalığı tamamen ortadan kaldırdı'

Dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş icat 'O hastalığı tamamen ortadan kaldırdı'

Dünya tarihinde ilk kez bir kişinin beynine çip takıldı. O hastalığı tamamen ortadan kaldırdı.

İngiltere'de, epilepsi hastası 13 yaşındaki Oran Knowlson, dünyada ilk kez beynine elektrik sinyalleri gönderen bir nörostimülatör takıldı. Bu sayede gündüz nöbetlerinde yüzde 80 oranında azalma kaydedildi. Oran, bu sayede daha mutlu ve daha iyi bir yaşam kalitesine kavuştu.

Oran, üç yaşındayken başlayan Lennox-Gastaut sendromu adlı tedaviye dirençli bir epilepsi türüne sahip. Bu durum, günde 20 ila 100 arasında nöbet geçirmesine neden oluyordu. Nöbetler sırasında yere düşen, şiddetle sarsılan ve bilincini kaybeden Oran, bazen nefes almayı da bırakıyordu. Epilepsi, Oran'ın otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi diğer rahatsızlıklarından bile daha büyük bir engel teşkil ediyordu.

Oran'ın annesi Justine, epilepsinin oğlunun tüm çocukluğunu elinden aldığını söylüyor. Justine,"Üç yaşında oldukça zeki bir çocuğum vardı ve nöbetleri başladıktan sonraki birkaç ay içinde hızla kötüleşti ve birçok becerisini kaybetti" dedi.

bcc-2.webp

BEYNİNE CİHAZ YERLEŞTİRİLDİ

Oran'ın tedavisinde umut ışığı, Great Ormond Street Hastanesi'nde yürütülen bir epilepsi deneme projesiyle ortaya çıktı. Bu projede, Oran'ın beynine yeni bir cihaz yerleştirildi. Picostim nörotransmitteri adı verilen bu cihaz, İngiliz Amber Therapeutics şirketi tarafından üretildi.

Cihaz, sabit bir akım darbesi yayan ve anormal sinyalleri engellemeyi veya bozmayı amaçlayan bir nörostimülatörden oluşuyor. Nörostimülatör, Oran'ın beynine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla beyin aktivitesini kontrol ediyor.

Ameliyat Ekim 2023'te gerçekleşti ve yaklaşık sekiz saat sürdü. Danışman pediatrik beyin cerrahı Martin Tisdall liderliğindeki ekip, Oran'ın beynine iki elektrot yerleştirdi. Uçları, kafatasındaki kemiğin çıkarıldığı boşluğa yerleştirilen nörostimülatöre bağlandı.

bbc.webp

"GECE NÖBETLERİ ARTIK AZ OLUYOR"

Ameliyattan sonra Oran'ın iyileşmesi için bir ay süre verildi. Ardından nörostimülatör açıldı. Oran, nörostimülatör açıkken bunu hissedemiyor ve TV izlemek gibi şeylerle uğraşırken cihazı kablosuz kulaklıklar aracılığıyla şarj edebiliyor.

Oran'ın epilepsisinde büyük bir iyileşme olduğunu söyleyen annesi Justine, "Daha uyanık ve gün içinde düşme nöbeti geçirmiyor. Gece nöbetleri de daha kısa ve daha az şiddetli oluyor. Onu yavaş yavaş geri getireceğim" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.