Dünyada sistemler çöktü! Piyasalar alev aldı 'Hisselerde rekor düşüş'

Dünyada sistemler çöktü! Piyasalar alev aldı 'Hisselerde rekor düşüş'

Microsoft'un sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle birçok sektörde aksaklıklar yaşanırken, küresel piyasalarda satış baskısı arttı.

Dünya genelinde internet sistemlerinde yaşanan yazılım arızası küresel piyasaları da sarstı. Microsoft'un sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle birçok sektörde aksaklıklar yaşanırken, küresel piyasalarda satış baskısı arttı.

UÇUŞLAR DURDU, BORSALAR ETKİLENDİ

ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft'un sisteminde yaşanan sorunlar, havacılık, finans, sağlık ve medya gibi birçok sektörü olumsuz etkiledi. Dünyanın birçok havalimanında uçuşlar dururken, hastane randevu sistemleri çöktü. Bankalar ve bazı medya kuruluşları da aksaklıklardan etkilendi. Londra Borsası'nda (LSEG) da haber ve veri platformunda kullanıcı erişimini etkileyen bir kesinti yaşandı.

dolar-tl-2-001.jpg

SİBER GÜVENLİK SORUNU PİYASALARI SARSIYOR

Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisi, yatırımcılar arasında endişe yaratarak satış baskısını tetikledi. Jeopolitik riskler ve ABD borsalarında teknoloji hisselerindeki düşüşlerle birlikte bu durum, küresel piyasalarda önemli bir satış dalgasına yol açtı.

BORSALARDA DÜŞÜŞLER YAŞANDI

Avrupa ve Asya borsalarında satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD'de endeks vadeli kontratlarda yatay bir seyir görüldü. Avrupa borsalarında İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,8, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,4 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,6 düşüş yaşadı. Asya'da ise Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,16 azalırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 artış ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 düşüş kaydetti.

bitcoinn.jpg

MİCROSOFT VE CROWDSTRİKE HİSSELERİ DÜŞTÜ

New York Borsası'nda vadeli piyasalarda CrowdStrike'ın hisselerinde yüzde 18'i, Microsoft'un hisselerinde ise yüzde 2'yi aşan düşüşler görüldü. Havayolu şirketleri arasında da Avustralyalı Qantas'ın hisseleri yüzde 1,6, Japon Airlines'ın hisseleri yüzde 2,4 ve Alman Lufthansa'nın hisseleri yüzde 1,5 değer kaybetti.

SORUN ÇÖZÜLDÜ MÜ?

Microsoft ve CrowdStrike, yaşanan sorunları en kısa sürede çözmek için çalıştıklarını açıkladı. Sorunun ise çözüldüğü bazı haber kaynaklarında belirtiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.