Emekli ve memur Ocak zammı belli oldu: Yeni yılda kabusu yaşayacaklar

Emekli ve memur Ocak zammı belli oldu: Yeni yılda kabusu yaşayacaklar

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç emekliler ve memurları Ocak ayında bekleyen kabus zam oranlarını açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, son enflasyon raporunda Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini için yüzde 34 ile 42 aralığında bir öngörü sunarken ortalama olarak yüzde 38 seviyesini belirtti. Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ışığında Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç yaptığı hesaplamalar, farklı senaryolar çerçevesinde memur ve emekli maaşlarına Ocak ayında zam oranlarını açıkladı.

1323.jpg

2024 yılı Temmuz ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 19,31 oranında zam yapılmıştı. Bu artışın içinde yüzde 10'luk toplu sözleşme zammı da bulunuyordu. Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyon oranı yüzde 10’u geçerse, memurlara önce bu fark ödenecek, ardından 2025 yılı için toplu sözleşmeyle belirlenmiş olan zam oranı eklenecek.

Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 34 olarak gerçekleşirse, bu durumda Temmuz-Aralık enflasyonu yüzde 10'un altında kalacak ve sadece yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı uygulanacak. Yıllık enflasyon yüzde 37,3’ün altında kalırsa, Ocak ayında memur maaşlarına yapılacak zam yüzde 6 ile sınırlı olacak.

Enflasyonun yüzde 38’e çıkması durumunda ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammıyla birlikte Ocak ayında memur maaşlarına toplam yüzde 6,62 oranında bir zam yapılacak. Eğer enflasyon yüzde 42 olarak gerçekleşirse, bu durumda Ocak ayında memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 9,71 oranında zam uygulanacak.

EMEKLİLERE DÜŞÜK ORANDA ZAM

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için ise durum biraz farklı. Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 34 olarak gerçekleşirse, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına Ocak ayında yüzde 7,43 oranında bir zam yapılacak. Enflasyon yüzde 38 olursa zam oranı yüzde 10,64’e çıkacak; yüzde 42’lik bir enflasyon oranında ise bu zam oranı yüzde 13,85 olacak.

Karahan, enflasyonun yılın geri kalanında istikrarlı bir şekilde gerilemesini beklediklerini de belirtti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.