Yaz mevsimi gelmişken elde edilen veriler vatandaşın nasıl bir durumda olduğunu, beslenme düzenini de ortaya koyuyor. Dengeli ve sağlıklı beslenmek gitgide zorlaşıyor.
Üreticinin tarlasından çıkıp aracılar ve satıcılarla tüketiciye ulaşan taze sebze ve meyvelerin fiyatları çığ gibi katlanarak artıyor.
Mayıs ayı ile birlikte tezgahları süsleyen yaz meyvelerinin fiyatları cep yakıyor. Erik, kiraz, çilek, kayısı gibi yaz meyveleri 50 liranın altına düşmezken marketlerde 150 liraları buluyor hatta geçiyor.
Oysa tarlasından ürünü toplayan üretici, meyvelerin kilosunu 10-20 TL arasında satıyor. Vatandaşlar bir meyve yemek istediklerinde tarladakine oranla 6 kat fazla ücret ödemek zorunda kalıyor.
Fiyatların sofraya gelirken zamlanmasından vatandaş ve üretici zararlı çıkarken, aracılar ve tüccarlar kazanıyor. Üreticiler, minimum kar marjıyla ürünlerini vermek zorunda kalıyor ve bazen zararına satıyor.
Üretici minimum kar ile ürünlerini satsa bile tüketici vatandaşın cebinden hem maksimum ücret çıkıyor hem de sofralara çok az meyve-sebze girebiliyor.
Üretici ve tüketicinin yararına olacak adımın gelmesi için beklentiler arttı. Üretici, hal yasasının çıkıp bir an önce uygulanmaya başlaması gerektiğini düşünüyor. Aksi takdirde sorunun çözülemeyeceği düşünülüyor.
Manisa Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, erik rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 30 artış olduğunun altını çizerek toplam maliyetin 20 TL olduğunu ancak mahsul fazlalığından bu fiyatın altında da satıldığını ifade etti.
FİYAT KATLANIYOR
Şehirde yaşayan vatandaşların sofrasına giren ürünlerin fiyatları katbekat artıyor. Üreticisinden kilosu 10-15 TL’ye alınan erik, İstanbul’a varana kadar beş katı artıyor. 50 ile 90 TL arasında değişen eriğin fiyatı vatandaşı zorluyor.
Örneğin, sevilerek tüketilen bir diğer yaz meyvesi kiraz da üreticiden 30-35 TL’ye çıkabilirken, Hal’de 60-100 TL arasında değişiyor. Pazarda ve markette satılan kiraz ise bu fiyatları katbekat aşıyor.
Üretici karını ürünlerine yansıtamıyor ve zararına satıyor. Tüketici aşırı yüksek fiyatlara ürün alıyor ancak aracılar ve satıcılar karlarını katlıyor. Bu durum en çok tüketicinin mağdur olmasına neden oluyor.