Ev kiralarken sakın kapora ödemeyin! Uyarılar peş peşe geldi

Ev kiralarken sakın kapora ödemeyin! Uyarılar peş peşe geldi

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, internette olmayan bir konutu uygun fiyatla ilan verip, kapora talep eden dolandırıcılara karşı tüketicileri uyardı.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "Kiralık konut arayanlar, evi mutlaka görsün, tapu sahibiyle yüz yüze görüşsün veya emlakçı kiraya veriyorsa vekaletnamesini talep etsin, yetkisini sorgulasın ve meslek odası üyeliğini inceletsin. Bu şartlar sağlanmıyorsa tüketiciler dikkatli olsun" dedi.

Gayrimenkul fiyatlarındaki artış sonrası, bütçelerine uygun ev arayanlar internette sahte ilanlar ve kapora tuzağına düşmeye başladı. Gerçekte var olmayan konutlar için ilanlar veren dolandırıcılar, telefon görüşmesi sonrası kapora isteyerek insanları mağdur ediyor. Kapora ödemesi sonrası ilanı kaldıran ve telefon hattını iptal eden dolandırıcılar nedeniyle mağdur olanlar, haklarını aramak için savcılığa veya tüketici hakları derneklerine başvuruyor.

185180.jpgNeşet Gündüz, "İnternette ucuza araba veya ev almak isteyenlerin çabaları çoğu zaman pahalıya patlıyor. Sahte emlak ve otomobil ilanları nedeniyle tüketiciler sıkıntı yaşıyor. Ucuz fiyatlar cazip gelebilir, ancak dolandırıcılar çeşitli bahanelerle kapora talep edebiliyor. Satın alacak kişiler mutlaka gayrimenkul veya otomobili görsün, ekspertiz raporu talep etsin. Kapora olarak gönderilen parayı geri almak zor, savcılığa şikayet etseniz bile muhatap bulunamayabilir" şeklinde konuştu.

Gündüz, ev kiralamak isteyenlerin dolandırılmamak için yapması gerekenleri de şu şekilde anlattı:

"İlanı verenler, satın almak veya kiralamak isteyenden beğendiği gayrimenkulü ilan sayfasından kaldırmak için kapora istiyor. Vatandaş heyecanla para gönderiyor. Dolandırıcılar, ilan 1 gün kalsa da 10-15 kişiyi bu şekilde dolandırsa ciddi kazanç sağlıyor.

Vatandaşlar almak istediği evi görsün, otomobilin şasi numarasını incelesin. Para gönderilecekse ruhsat sahibine gönderilmeli, gayrimenkulle alım satım işlemlerinde ödeme banka aracılığıyla yapılsın. Kiralık konut arayanlar, evi görsün, tapu sahibiyle görüşsün ya da emlakçı kiraya veriyorsa vekalet istensin, yetkisi sorgulansın, meslek odasına üyeliği incelensin. Bu şartlar gerçekleşmiyorsa tüketiciler aldanmasın. Kapora veya depozito ödemesin."

intifa-hakki-nedir-sartlari-nelerdir.jpg

kira-fiyatl.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.