Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, üniversitenin geliştirdiği Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına (Deprembis) yeni özelliklerin eklendiğini duyurdu. Artık, kullanıcılar uygulama aracılığıyla fay hatları, geçmişteki depremler ve bu fayların gelecekte hangi büyüklükte depremler üretebileceği hakkında bilgi alabilecekler.
Prof. Dr. Kutoğlu, "Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem üretmiş olduğunu fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık vatandaşlarımız rahatlıkla, kimseye ihtiyaç duymadan bu bilgileri 'deprembis' üzerinden görebilecekler" şeklinde bilgi verdi.
ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprembis uygulamasının sosyal sorumluluk projesi kapsamında geliştirildiğini açıkladı. Uygulamanın yeni sürümü, Türkiye genelindeki her noktanın zemin bilgilerini gösterirken, aynı zamanda fay bilgilerini ve geçmişte meydana gelen depremleri de sunuyor.
Uygulama, uluslararası deprem ajanslarının verilerini kullanarak, 925x740 metre alanlar arasındaki zeminleri ve kabul edilmiş fay hatlarını gösteriyor. Deprembis uygulaması, günlük 10 sorgulama hakkı ile ücretsiz olarak www.deprembis.com.tr adresinden erişilebiliyor.