Milyonlarca çalışanı emekli eden EYT kararında, her geçen gün yeni bir detay ortaya çıkıyor. Çalışan EYT’lilerin kıdem tazminatı alıp almayacağını merak eden vatandaşlar araştırmalarına hız verirken o detay ortaya çıktı. Buna göre, emekli olup da kıdem tazminatını almadan çalışmaya devam eden vatandaşlar, işten çıktıktan veya çıkarıldıktan sonra kıdem tazminatı alma hakkına sahip. Kıdem tazminatında herhangi bir hak kaybı söz konusu değil.
Yüksek yargı, çalışan bütün vatandaşlara kıdem tazminatı hakkı tanır. Şayet emeklilik dönemi gelmiş fakat hala çalışmaya devam eden biri varsa, kıdem tazminatı hakkını daha sonra kullanmakta özgürdür. Bu durumda, işten nasıl çıkıyor veya çıkarılıyorsa çıkarılsın kıdem tazminatı çalışana verilir.
EYT KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Emekli olup kıdem tazminatı alacak olan pek çok vatandaş, alacağı tutara ilişkin hesaplamalara şimdiden başladı. Özel sektör çalışanı için son çalıştığı yerde geçen süre, kamuda çalışan vatandaşlar için ise kamuda geçen süre hesaplanır ve hesaplanan tutar üzerinden kıdem tazminatı yatırılır.
İş yerinden evlilikleri yüzünden ayrılan kadınlar da kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Ne kadar evlilik yapmış olursa olsun, bu sebeple işi bırakan kadınların kıdem tazminatı alması önünde bir engel yoktur. Fakat aynı adamla tekrar evlendiği gerekçesiyle işten çıkan kadınlar kıdem tazminatından faydalanamaz.
KIDEM TAZMİNATINDA O ANKİ ÜCRET BAZ ALINIYOR
EYT’li olup da kıdem tazminatı alacak olan vatandaşların merak ettiği bir diğer konu da kıdem tazminatının hesaplanacağı ücret. Örneğin emekli olduktan sonra çalışan bir EYT’li, kıdem tazminatını işte çıktıktan sonra alacaksa, kıdem tazminatı o zamanki brüt ücreti üzerinden hesaplanır.
Bazı iş yerleri emekli olup çalışmaya devam eden vatandaşlara o an kıdem tazminatı verirken, bazıları işten çıkılacak olan tarihi bekler. Bu noktada çalışanın veya işverenin isteğine göre süreç şekillenebilir. Fakat en geç işten çıkarıldıktan sonra kıdem tazminatı mutlaka verilir.