Afyonkarahisar'da hasadına yaklaşık 10 gün önce başlanan ve kilogram fiyatı 70-80 TL arasında olan fasulyenin fiyatının aniden 20 TL seviyelerine düşmesi, üreticileri üzdü.
Türkiye’nin önemli fasulye üretim merkezinden biri olan Şuhut ilçesinde hasat devam ediyor. Geçtiğimiz 10 gün önce hasadın ilk başladığı zamanlarda kilogram satış fiyatı 70-80 TL’leri bulan fasulyede fiyatlar 20 TL’lere kadar düştü.
"FASULYE 70 LİRADAN 20 LİRAYA NASIL DÜŞTÜ ANLAYAMADIM"
Fasulye tarlasında çalışan işçilerden Gülcan Sülün, fasulyenin fiyatının düşmesine üzüldüklerini söyledi. Sülün, “Ağzıkara köyünde fasulye hasadındayız şu anda. 15 yıldır fasulye ekiyoruz. Fasulye 70 liradan 20 liraya nasıl düştü anlayamadım. Bizim aldığımız ücret bize yetiyor ama çiftçinin hali biraz zor da. Sabah erken saatlerde 06.00'da geliyoruz. Akşam saat 19.00'lara kadar çalışıyoruz" dedi.
TAZE FASULYE NASIL TÜKETİLİR?
Taze fasulye hem yemek olarak hem de kavrularak tüketilebilir ve bu yöntemler lezzetli ve sağlıklı seçenekler sunar. Besin değerlerinin korunması için fasulyenin mevsiminde tüketilmesi önerilir, zira dondurulmuş sebzelerin besin değerleri tazesine göre daha düşük olabilir.
Fasulyenin tüketilmeden önce ilaç kalıntıları ve bakterilerden arındırılması için iyice yıkanması ve yıkama suyuna sirke eklenmesi gerekir.
Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için fasulyeler yağda uzun süre kavrulmamalıdır. Ayrıca, fasulyeleri kontamine olmaması için temiz bir bıçakla doğramak önemlidir.