Hareketsizlik sonucu ortaya çıkan sıkıntılar

Hareketsizlik sonucu ortaya çıkan sıkıntılar

Hareketsizlik çağımızın en önemli sorunlarından biri olarak geçiyor. Peki fazla hareketsiz kalmak ne gibi hastalıkları doğuruyor?

Günlük yaşantınızda masa başı bir işten çalışıyor olmanız veya evde geçirdiğiniz tüm süre boyunca hareketsiz olmanız birçok hastalığa neden oluyor. Günlük yaşantınızda hareketsiz kaldığınızı düşünüyorsanız bu haber tam size göre...

HAREKETSİZ YAŞAMIN YARATTIĞI SORUNLAR

Hareketsiz kalmak yarattığı olumsuz etkiler ile ölüm riskini yükseltmektedir. Özellikle kalp damar hastalıkları başta olmak üzere, kanser ve metabolik hastalık risklerini tetiklemektedir.

Bunun dışında kas ve iskelet sistemine büyük zararı olan hareketsizlik, uyku sorunlarına da yol açmaktadır.

HAREKETSİZLİK NEDENİ İLE ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR

-Hipertansiyon ve kan yağlarında bozukluk

Ölümlerin en büyük nedenlerinden biri olarak kalp ve dolaşım hastalıkları başta gelmektedir. Sürekli hareketsiz kalmak, kan basıncında değişikliklere neden olmaktadır. Bunun yanında kolesterol ve insülin duyarlılığı gibi sorunlara da yol açmaktadır.

-Diyabet

Hareketsiz kalmaktan dolayı ortaya çıkan bir diğer sorun ise insülin direnci ve diyabettir. Araştırmalar sonunda Tip 2 diyabet riskinin daha çok hareketsiz kişiler üzerinde yüzde 112 daha yüksek olduğu saptanmaktadır.

-Obezite

Dönemimizin en yaygın hastalıklarından biri olarak obezite geçmektedir. Sürekli hareketsiz kalmaktan dolayı ortaya çıkmaktadır. Yüksek enerjili aktiviteler ile bu sorunun çözümü mevcuttur. Araştırmalar sonunda obez kişilerin ortalama bireylere oranla 2 saat daha fazla hareketsiz kaldığına ulaşılmıştır.

-Kas ve iskelet sistemi hastalıkları

Sürekli hareketsiz kalmak eklem ağrıları, kemik erimesi ve duruş bozukluğuna neden olmaktadır. Günlük olarak 10 saat ve üzeri hareketsiz zaman geçirenlerde diz ve eklem ağrıları gözlemlenmeye başlanmaktadır. Masa başı işlerde çalışan veya uzun süreli hareketsiz kalmak zorunda kalan kişilerde ise duruş bozuklukları ve boyun, sırt ağrıları görülmektedir.

-Kanser

Sürekli hareketsiz durulduğunda kanser riski yüzde 20 daha fazla artmaktadır. Uzun süreli oturan kişilerde yumurtalık, rahim ve prostat kanseri görülmektedir.

-Kırılganlık ve bağışıklık direnci

Sürekli hareketsiz oturmak vücudun daha fazla kırılgan olmasına neden olmaktadır. Direncin düşmesi ile birlikte kişinin vücudu hastalıklara karşı daha savunmasız duruma geçmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.