Hastane ve eczaneler denetlenecek: Sağlık Bakanlığı'ndan yeni hamle

Hastane ve eczaneler denetlenecek: Sağlık Bakanlığı'ndan yeni hamle

Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Vedat işıkhan yenidoğan skandalının ardından yapay zekâ kontrol sisteminin kullanılacağını açıklamıştı. Bununla birlikte Özel hastanelerde geri ödeme sisteminde olası yanlış durumların CO-PİLOT Adlı uygulama ile denetimlerine devam edilecek. İle birlikte hastanelerden eczanelere kadar sağlık sektöründe denetimler sıklaşacak.

Gündeme bomba gibi düşen skandalın ardından sağlık sektörünün her alanını denetleyecek yapay zeka destekli kontrol sisteminin ayrıntıları belli oldu.
Bu kapsamda SGK‘ya iletilen geri ödeme tutarları yapay zeka algoritmalar incelenmesi planlanıyor. Eğer gerçekleştirilen denetim kapsamında "Riskli alan", “riskli sağlık hizmet sunucusu” ve “riskli davranışlar’’ tespit edilirse, durumun fatura inceleyici hekimlere sunulması bekleniyor.

ee.jpg

Gerçekleştirilecek çalışma kapsamında bir çok hastane incelemelere tabi tutulacak. Özellikle,. "branş ve hastane bazında risk skorlaması”, “işlem bazında usulsüz işlem tahmini”; “hastane, hasta, doktor, eczane, ilaç ve ilaç firmaları arasındaki riskli ağ analizi” ile “fatura inceleyici uzman hekim ekran tasarımı” gibi alanlarda incelemeler titizlikle sürecek.
Bununla birlikte gerçekleştirilen çalışma kapsamında doktorun, hastaya ilişkin tanısı, verdiği ilaç ilaç gibi detay bilgilerde denetimin içerisinde yer alacak.“MEDULA Fatura İnceleme ve Risk Odaklı Denetim” senaryosu pilot senaryo olarak seçilerek ön çalışmalara başlandı.

de.jpg


Bakan Işıkan’ın konuya ilişkin duyurusunda; ‘’Sosyal Güvenlik Kurumumuzda özellikle yapay zekâdan da faydalanarak geliştirdiğimiz, arkadaşlarımızın üzerinde ciddi emek verdiği CO-PİLOT adını verdiğimiz program ile; nerede ayrıcalık var, sapma var, hata var gibi birçok sorunu, çağın gerektirdiği yapay zekâ desteğiyle ele alacağız. Faturaların incelenmesi için SGK bünyesinde oluşturulmuş inanılmaz bir ekip var. Ayrıca CO-PİLOT uygulamamızla yapay zekâdan faydalanılarak milyonlarca fatura ve reçetenin gözden geçirilmesi sağlanacak. Bu uygulama bize bir hata payı verecek. Hani standart sapma diyoruz ya, bazen bu sapmaya bağlı olarak da bu tür aykırı uygulamalarda, kaçak, kayıp, tekrar gerek duyulmayan incelemeler ve tetkikler yapıldığı zaman da bunları rahatlıkla gözlemleyebileceğiz. Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğümüz tarafından bu hizmet yakın zamanda gündeme alınacak. Böylece çağın gerektirdiği denetim mekanizmalarını da uygulamış olacağız. Burada risk odaklı denetimler daha da genişleteceğiz.” ifadeleri yer almıştı

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.