İki üniversite diplomasını yakıp gitti! Şehirden bunalıp kendini 5 bin yıllık ürüne adadı

İki üniversite diplomasını yakıp gitti! Şehirden bunalıp kendini 5 bin yıllık ürüne adadı

Çanakkale’de yaşayan Eylem Bombatepe, atalık tohum yetiştirebilmek için bunaldığı şehir hayatını terk etti.

Şehir hayatını bir çırpıda bırakarak bahçe yetiştiriciliğine soyunan Çanakkaleli Eylem Bombatepe (40), yüzlerce yıllık ata tohumlarını büyütüp sürekliliğini sağlıyor.

Genleriyle oynanmamış, değiştirilmemiş, orijinal tohumları kullanarak bahçesinde yetiştiricilik yapan Bombatepe, iki diploma sahibi olmasına rağmen yeni hayatını içtenlikle anlatarak “Köy hayatı her zaman daha güzel, ilginç, yaşam doluydu. Orada bir hayat vardı. O hayata katılmak istedim” dedi.

İKİ ÜNİVERSİTE BİTİRMİŞTİ

Çanakkale’de şehir hayatının keşmekeşinden sıkılarak kendini doğaya adamak isteyen Eylem Bombatepe, evli ve 2 çocuk annesi olduğunu ifade etti. Şehirdeki iş hayatını terk eden Bombatepe, Çanakkale’nin merkeze bağlı Musaköy beldesinde çiftliğini kurdu ve atalık tohumları devam ettirmeye başladı.

haber4.webp

Atalık tohumlarını takas tohum şenliklerinde paylaşıp sürdürülebilirlik sağlamayı amaç edinen Bombatepe, şehirden sıkıldığını fark ettiği için bu hayata katılmak istediğini ifade etti. Köy hayatının her zaman güzel ve yaşam dolu olduğunu vurgulayan Bombatepe, “İlk önce köyden bir tane arazi aldık. Oraya ev yaptık. Oraya sebzeler ekmeye başladık. Ata tohumlarını zaten hep ilgiliydim. Daha da ata tohumlarını çoğaltmaya, toplamaya başladım. Sürekli ata tohumlarını ekip çoğaltıp tohumlarını insanlarla paylaşmaya başladım” dedi. Öte yandan insanın köy hayatı yaşarken gerçekten yaşadığını hissettiğini söyleyen Bombatepe, “Hayatı dolu dolu yaşıyorsunuz. Şehirdeki kaostan her zaman uzaksınız. Burada sürdürülebilir, devam eden bir hayat var” ifadeleriyle sözlerini sürdürdü.

haber2.webp

“ATALARIMIZDAN BİZE MİRAS KALAN DEĞERLİ TOHUMLAR”

Bombatepe, ata tohumlarına olan bağlılığını anlatarak, 12 bin yıllık geçmişe sahip Sorgül buğdayının ekimini gerçekleştirdiğini paylaştı. Bu tohumların, genetik olarak değiştirilmemiş, doğal seçilimle günümüze kadar ulaşmış orijinal tohumlar olduğunu vurgulayan Bombatepe, “Atalarımızdan bize yadigar gelen tohumlar. Ata tohumları doğal seçilimle günümüze geliyorlar.” dedi.

haber3.webp

Sürdürülebilir tarım pratiği içinde, her hasattan sonra elde edilen tohumların tekrar ekilmesiyle, tohumların doğal özelliklerinin korunarak devamlılığının sağlandığını belirtti. Bombatepe ayrıca, kara kılçık buğdayı gibi binlerce yıllık geçmişe sahip tohumların, günümüzde de tarım için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Tohumların 700 yıllık, 1000 yıllık arasında değiştiğini söyleyen Bombatepe, kara kılçık buğdayının ise kökeninin 5 bin yıllık olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.