İstanbul el değiştiriyor. Bu hayatı biz değil onlar yaşıyor

İstanbul el değiştiriyor. Bu hayatı biz değil onlar yaşıyor

TÜİK’in verilerine göre, geçen yıl 581 bin kişi İstanbul’dan göç etti. Mavi ve beyaz yakalı çalışanların yerini ise "süper zenginler" alıyor.

Emlak ilan sitelerinde aylık kirası 1 milyon lira ve üzerinde olan yüzlerce rezidans, daire ve villa görmek artık sıradan hale geldi. "Ultra-zengin" kesimin "ultralüks gayrimenkullere" artan ilgisiyle, aylık kiralar 2,5 milyon liraya kadar yükseldi ve bu rakamlar, Singapur, Zürih, Cenevre, New York, Hong Kong ve Los Angeles gibi dünyanın en pahalı şehirlerinde bile nadir görülüyor. Bu şehirlerde bile aylık kirası 1 milyonu bulan konut sayısı oldukça az.

BİR EV PARASI KADAR KİRA

İstanbul’da 1 milyon lira ile 2,5 milyon lira arasında değişen aylık kiralarla kiralanan daireler kısa sürede tutuluyor. Lüks gayrimenkul sektöründe emlak danışmanı olan Erkan Zing, bu durumun nedenini, İstanbul’da yaşamak isteyen çok sayıda yerli ve yabancı milyarderin varlığına bağlıyor.

RUS OLİGARKLAR, ARAP ŞEYHLERİ VE ANADOLU’NUN SÜPER ZENGİNLERİ

ekran-goruntusu-2024-08-23-100418.png

Emlak sektörü temsilcileri, bu lüks konutları kiralayanlar arasında Rus oligarklar, Arap şeyhleri ve Anadolu’nun ultra zenginlerinin bulunduğunu belirtiyor. İstanbul’a iş veya tatil amacıyla gelen bu kesim, otellerde kalmak yerine aylık kirası 2 milyon lirayı aşan evleri tercih ediyor. Bu lüks konutlar, sadece kendileri için değil, misafirleri için de kullanılıyor.

ULTRA ZENGİNLERİN GÖZDESİ İSTANBUL

İngiliz gayrimenkul danışmanlık firması Knight Frank’in 2024 raporuna göre, Türkiye'de 2022 yılında 30 milyon doların üzerinde serveti bulunan kişi sayısı 1.761 iken, 2023 yılında bu sayı 1.932'ye yükseldi. Türkiye, servet artışı sıralamasında yüzde 7,9 ile başı çekerken, ABD yüzde 7,9, Hindistan yüzde 6,1 ile Türkiye’yi takip etti. Ayrıca, yüzde 5’in üzerinde artış görülen diğer ülkeler arasında Güney Kore (%5,6) ve İsviçre (%5,2) de yer aldı. Raporda, Türkiye'deki ultra zenginlerin büyük çoğunluğunun İstanbul’da yaşamayı tercih ettiği vurgulanıyor

İSTANBUL’DA KONUT DEĞERİ KİRA İLE ÖLÇÜLÜYOR

ekran-goruntusu-2024-08-23-101631.png

İstanbul’da bir evin değerinin ne kadar makul olduğunu değerlendirmek için, bu evin aylık kira bedelinin 200 ila 212 katı arasındaki bir miktarla karşılaştırılır. Örneğin, 1,1 milyon lira kira istenen bir rezidansı almak istediğinizde, bu hesabı yaparak 220 ila 233 milyon lira arasında bir bedeli gözden çıkarmanız gerekir. İlanlarda benzer bölgelerdeki bir rezidansın satış fiyatının 298 milyon lira olduğu görülüyor. Bu durumda, bu evin pahalı olup olmadığını anlamak için, 298 milyon lirayı 212 aya bölerek aylık 1,4 milyon lira kira gelirine ulaşılmalıdır. Yani, 298 milyon liralık bir evin makul bir fiyatta olması için, aylık 1,4-1,5 milyon lira kira geliri getirme potansiyeline sahip olması beklenir.

LÜKS KONUT PAZARI CANLI

Lüks konut alım-satım ve kiralama sektöründe faaliyet gösteren emlak danışmanı Erkan Zing, lüks konut kiralama ve satışında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını belirtiyor. Theoneteam ve KW Cadde Lüks Konut Uzmanı Zing, “İstanbul genelinde şu anda 580 bin adet satılık konut bulunuyor. Bunlar arasında villa, rezidans ve daire gibi çeşitli lüks konutlar var, ancak lüks konut kiralama sayısı daha sınırlı. Kayıtlı ve kayıtsız olanlar da mevcut” dedi. Zing, lüks konutlara olan talebin yüksek olmasının, bu kesimdeki alıcıların nakit ödeme yapabilmesinden kaynaklandığını vurguladı. Orta gelirli beyaz yakalı ve sabit gelirli kesim için bu fiyatlar çok yüksek olduğu için bu kesim genellikle ikinci el konutları tercih ediyor, ancak almakta tereddüt ediyorlar.

Zing, yatırım açısından konut piyasasını değerlendirirken, şu anda Kıbrıs ve Yunanistan'ın en çok tercih edilen bölgeler arasında olduğunu belirtti. Ayrıca, yabancı yatırımcıların lüks konut almak için Türkiye'yi tercih ettiğini, çünkü yurt dışı gelirleriyle burada rahatça lüks konut alabileceklerini ifade etti. Ancak Türk yatırımcıların diğer ülkelere yönelmemesi için farklı önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.