İstanbul’un felaketi gün yüzüne çıktı ‘Bunu gördüğünüz an hemen kaçın!’

İstanbul’un felaketi gün yüzüne çıktı ‘Bunu gördüğünüz an hemen kaçın!’

İstanbul Boğazı'nda oluşan yoğun köpükler ve Avcılar sahillerinde görülen müsilaj, Marmara Denizi'nde 2020'de yaşanan felaketi akıllara getirdi.

İstanbul Boğazı'nda oluşan yoğun köpükler ve Avcılar sahillerinde görülen müsilaj, Marmara Denizi'nde 2020'de yaşanan felaketi akıllara getirdi. Uzmanlar, deniz kirliliği ve havaların ısınması gibi nedenlerle ortaya çıkan müsilajın deniz canlıları için ölümcül olduğunu ve insan sağlığını da olumsuz etkilediğini belirtiyor.

BOĞAZ'DA KÖPÜK DENİZİ

İstanbul Boğazı'nda son günlerde havadan çekilen görüntüler, endişe verici bir tabloyu gözler önüne seriyor. Gemilerin geçişi sonrası oluşan köpüklerin kaybolmadığı ve Boğaz'ın her köşesini kapladığı görülüyor. Bu durum, 2020 yılında Marmara Denizi'ni saran ve büyük bir ekolojik felakete yol açan müsilajı hatırlatıyor.

aw223947-01.jpg

AVCILAR'DA MÜSİLAJ GÖRÜNTÜLENDİ

Avcılar sahillerinde de havadan çekilen görüntülerde net bir şekilde müsilaj gözlemleniyor. Uzun ve ince bir çizgi şeklinde kilometrelerce uzanan müsilaj, deniz canlıları için büyük bir tehdit oluşturuyor.

UZMANLAR UYARIYOR: DENİZE GİRMEYİN!

İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, müsilajın deniz canlılarına büyük zarar verdiğini ve özellikle balık ölümlerine yol açtığını belirtiyor. Çetintaş, oksijen eksikliğinden balıkların kitleler halinde öldüğünü ve müsilajın insan sağlığını da olumsuz etkilediğini vurguluyor. Müsilaj dönemlerinde çocuklarda ishal ve kusma vakalarının arttığını belirten Çetintaş, "Müsilajı görür görmez kaçın, denize girmeyin!" uyarısında bulunuyor.

aw223947-05.jpg

ÇETİNTAŞ'TAN ÇARPICI BENZETME

Çetintaş, müsilajı "uykuda olan ayılara" benzetiyor ve "Kışın uyur yazın uyanmaya başladığında tekrar ortaya çıkar, müsilaj da böyledir. Hava ve su ısındıkça ortaya çıkıyor" diyor. İstanbul Boğazı'nın üst akıntılarının Karadeniz'den gelen kirliliği de beraberinde getirdiğini belirten Çetintaş, müsilajın oluşumunda bu durumun da etkili olduğunu ifade ediyor.

MÜCADELE SÜRECEK

Marmara Denizi'nde 2020 yılında yaşanan müsilaj felaketinin ardından yetkililer tarafından önlemler alınmıştı. Ancak Boğaz'da görülen bu yeni durum, mücadelenin halen devam etmesi gerektiğini gösteriyor. Uzmanlar, deniz kirliliğinin önlenmesi ve havaların ısınmasına karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

aw223947-04.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.