Japon deprem uzmanından uykuları kaçıracak açıklama: 7 büyüklüğünde deprem olacak 2 yeri işaret etti

Japon deprem uzmanından uykuları kaçıracak açıklama: 7 büyüklüğünde deprem olacak 2 yeri işaret etti

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, orayı işaret ederek 7 büyüklüğünde deprem beklediğini açıkladı.

Siirt'te düzenlenen bir deprem sempozyumuna katılan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kıbrıs'ın deprem açısından riskli bir bölge olduğunu ve 7 büyüklüğünde bir deprem yaşanma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarını değerlendirirken Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay'dan Adana ve Kıbrıs'a uzandığını ve bu bölgede 7 büyüklüğünde deprem olabileceğini vurguladı.

Moriwaki, Kıbrıs'ı "tehlikeli bölgelerden" biri olarak nitelendirerek, "Bu bölgenin birinci olduğunu söyleyebilirim" dedi.

japon-muhendis-yoshinori-338-2-41.jpg

TÜRKİYE'DE DEPREM DOMİNO TAŞI GİBİ SIRA SIRA GİDİYOR

Moriwaki, Türkiye'deki depremleri domino taşına benzeterek, "Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis ise ikinci bölge. Üçüncü bölge ise Ege tarafı. Dördüncü bölge ise Marmara Bölgesi" şeklinde sıraladı.

Marmara Bölgesi'nde fay hatlarından biri kırıldığında 6,8 büyüklüğünde, birkaçı beraber kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olabileceğini belirten Moriwaki, 1999 Gölcük depreminin de bu fay hattı üzerinde gerçekleştiğini hatırlattı.

BÖLGEDE BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENMİYOR

Moriwaki, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin biriken enerjiyi boşalttığını ve bu nedenle bölgede büyük bir deprem beklenmediğini ifade etti.

thumbs-b-c-9741dc93f53f9bb8828b04addc8c1b17.jpg

KIBRIS DENİZE YAKIN DEPREMDEN ETKİLENEBİLİR

Kahramanmaraş depremlerinin yumuşak zemine sahip Hatay'ı da etkilediğini hatırlatan Moriwaki, Kıbrıs tarafında denizde bir deprem meydana gelmesi durumunda buranın da zeminden kaynaklı tekrar etkilenebileceğini belirtti.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI'NDA DEPREM RİSKİ DEVAM EDİYOR

Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ilerisinde bir deprem riski bulunduğunu fakat bunun için zaman vermenin mümkün olmadığını söyledi.

Deprem gerçeğinin kabul edilip, hazırlıklı olunmasının önemine değinen Moriwaki, depreme hazır olunması durumunda hasarın büyük ölçüde önlenebileceğini kaydetti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.