Kamu Mühendisleri Platformunun çağrısıyla ülkenin dört bir yanından bini aşkın kamu mühendisi, mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi talepleriyle Ankara’ya geldi. Mühendislerin yoksulluk sınırının neredeyse yarısına yakın bir ücretle çalıştığını ifade edilen açıklamada, “Kamu mühendislerinin mağduriyetlerinin giderilebilmesi ve mesleki gelişimin teşvik edilebilmesi için, kamuda çalışan tüm mühendislere gelirinin; yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir ve özlük haklarının seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz” denildi.
Ulus Meydanında yapılan açıklamada konuşan Fatih Mehmet Aşık, "kamu mühendislerinin bilişimden enerjiye, savunmadan ulaşıma, sağlıktan gıdaya, tarımdan ormana, turizmden çevreye, madenden eğitime, ziraatten adalete her alanda kritik noktalarda görev yaptıklarını ifade etti. 2022 yılında kamu kurumları tarafından yürütülen 3 bin 134 adet projeye toplam 184,3 milyar TL ödenek tahsis edildiğini aktaran Aşık, “2023 yılında ise bu miktarın 643,2 milyar TL olacağı tahmin edilmektedir. Bu bağlamda, kamu kaynaklarının harcanmasının önemli bir kısmının sorumluluğu kamu mühendislerinin üzerindedir. Tüm bu risk ve sorumluluğun karşılığı olarak 2023 verileriyle bir mühendis ortalama 18.000 TL gelir elde etmekte ve yoksulluk sınırının neredeyse yarısına yakın bir ücretle çalışmaktadır. Kamuda çalışan mühendislerin özlük haklarının yıllar içinde dengi sayılan meslek disiplinlerinin çok gerisinde kaldığı görülmektedir. Son zamanlarda birçok kamu personeline çeşitli düzenlemelerle iyileştirmeler yapılmasına karşın kamu mühendislerine herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır. Hatta amiri olduğumuz personelden daha düşük gelire sahip olduğumuz için iş barışı dahi bozulmuştur” diye konuştu.
AFET SONRASI MÜHENDİSLERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞTÜ
Ülkede farklı zamanlarda meydana gelen afetlerde ve 6 Şubat 2023''te yaşanan deprem felaketinde mühendisliğin ne kadar önemli olduğu bir kez daha görüldüğünü ifade eden Ahsen Yalçın Açıkgöz ise, “Kamu Mühendislerinin aktif rol aldığı yapıların yeterli performans gösterdiği anlaşılmıştır. Ülkemizde yaşanan afetlerin ardından biz mühendislere önemli görevler düşmektedir. Hasar almış binaların hasar tespit çalışmalarından bölgenin kalkınabilmesi için yeni yerleşim yerlerinin araştırılmasına, geçici konteyner yaşam alanlarından daimi konut inşaatlarına, içilebilir su hatlarının kurulmasından kanalizasyon altyapısına, elektrik, internet ve bilişim altyapısının onarılmasından afet sonrası kirlilik ile mücadeleye, az hasarlı binaların güçlendirilmesinden, tüm alt yapı ve üst yapı projelerinin hazırlanması ve sahaya uygulanmasına kadar her aşamada mühendisler olarak görev yapmaktadır” diye konuştu.
TALEPLER
Açıkgöz kamu mühendislerinin taleplerini şöyle sıraladı:
“Kamu mühendislerinin mağduriyetlerinin giderilebilmesi ve mesleki gelişimin teşvik edilebilmesi için, kamuda çalışan tüm mühendislere ‘Teknik Sorumluluk Tazminatı’ adı altında diğer meslek gruplarına yapıldığı gibi yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması; ‘Mühendislik Meslek Kanunu’ çıkartılarak mesleki gelişimin teşvik edilmesi, bilgi ve tecrübenin ödüllendirilmesi, kamu mühendisi gelirinin; yakın zamana kadar benzer gelire sahip olan ve kamuda mühendise denk kabul edilen mesleklerin gelir ve özlük haklarının seviyesine yükseltilmesi, tüm kazanımların emekliliğe yansıtılması ve emekli mühendisler içinde ilave emeklilik ödeneği gibi düzenlemelerin yapılmasını kamuda çalışan 150 bin Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı ve bu mesleklerin emeklileri adına devlet yetkililerinden talep etmekteyiz.”