Dünyanın ilk Covid-19 aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, uzun süredir çalıştıkları kanser ilacı için tarihi açıkladı. Haftalık "Focus" dergisinde flaş açıklamalarda bulunan iki bilim insanı, ilk kanser aşılarının 2026 yılına kadar ruhsat alıp piyasaya çıkacağına inandıklarını aktardı.
ŞAHİN: BU YIL ON AŞI ADAYINA SAHİP OLMAYI HEDEFLİYORUZ
Onlarca yıldır yaptıkları kanser araştırmalarının meyvelerini almaya başladıklarını belirten Prof. Şahin, ruhsatlandırma konusunda kararı yetkili kurumların vereceklerini söyledi. Şahin, “Şu anda bir akciğer kanseri türüne karşı bir antikorumuz ve metastaz yapmış meme kanserine karşı bir antikor ilaç konjugat adayımız - kısaca ADC - onay için uygun bir duruma gelecek. Ayrıca bu yıl sonuna kadar, faz 2 veya faz 3 denemelerini sonlandırarak, tescil potansiyeli olan on aşı adayına sahip olmayı hedefliyoruz" dedi.
30 KANSER TÜRÜNÜN ARAŞTIRILMASI SÜRÜYOR
Cilt, bağırsak, rahim, prostat ve akciğer kanseri gibi toplam 30 kanser türüne karşı klinik araştırmasına devam ettiklerini belirten Şahin, ilk ve ikinci deneylerde büyük bir başarı yakaladıklarını artık aşı geliştirme sürecinde olduklarının altını çizdi. Şahin, "2030 yılına kadar geniş bir kanser tedavisi portföyüne sahip olmak istiyoruz. Prensip olarak, yakın bir gelecekte birçok kanser türünün daha erken tanınmaması ve daha tedavi edilebilir olmaması için hiçbir neden göremiyorum” ifadelerini kullandı.
Tıbbın uzun vadede kanseri kontrol altına alma ya da iyileştirme yolunda ilerlediğine inandığını belirten Prof. Şahin, büyük bilgi devrimi yaşandığını açıkladı. Şahin, "Araştırmalarımızı dijital teknolojiler ve yapay zeka tarafından yönlendirerek, her zamankinden daha hızlı ilerleyebiliyoruz. Bugün tıp alanında da her şey eskisinden çok çok daha hızlı gerçekleşiyor" söyleminde bulundu.
TÜRECİ "KEMOTERAPİYE İHTİYAÇ KALMAYABİLİR"
Her hastanın kanser hücresinin farklı olduğunu ve bireyselleştirilmiş kanser tedavisine öncelik verdiklerini söyleyen Özlem Türeci, ilerleyen yıllarda kemoterapiye ihtiyaç kalmayabileceğini vurguladı.