Herkesin sofrasında bulunuyor 'O yiyecek migreni tetikliyor'

Herkesin sofrasında bulunuyor 'O yiyecek migreni tetikliyor'

Migren ağrısı çekenlere kötü haber! Sofraların vazgeçilmezi ekmek, ağrılarınızı tetikliyor olabilir. Peki, neden? Konuyla ilgili Prof. Dr. Serdar Ceylaner açıklama yaptı.

Migren ağrısı dayanılmaz boyutlara ulaşabilir. Herhangi bir tıbbi ilacın etki etmeyeceği migren ağrılarının aslında farklı durumlardan tetiklendiğini uzmanlar açıklıyor.

Daha önceden bilinen tetikleyicilere ek olarak yeni bir bilgi daha paylaşıldı. Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Nadir ve Tanısız Hastalıklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Ceylaner, gluten hassasiyeti yaşayan kişilerin migren ataklarının tetiklenebileceğini söyledi. Ekmek, hamur işi, çavdarlı gıdalar, kısacası gluten içeren besinler böylece migren ağrılarınızı tetikleyerek gündelik yaşamı olumsuz etkileyebilir.

ekmek-yiyen.jpg

MİGREN TETİKLENİYORSA HASSASİYETİNİZ OLABİLİR

Yiyeceklerin migreni etkilediklerine değinen Prof. Dr. Ceylaner, kişilerde gluten hassasiyeti varsa, gluten içerikli yiyecekler tüketildiği zaman migren ataklarının tetiklenebileceğini açıkladı. Ancak konuyla ilgili detay veren Ceylaner, “Elbette bu, her gluten hassasiyeti olanda migren ortaya çıkar anlamına gelmiyor. Ancak bazı hastalarda bu tablo yaşanabilir” ifadelerini kullandı.

basim-agriyor-onemli-mi.jpg

Gluten hassasiyetinin migrene neden olup olmadığının ortaya çıkması için bazı testlerin yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Ceylaner, her migren hastasının doğrudan gluteni kesmemesi gerektiğini de söyledi. Ceylaner, öncelikle migrenin sebebinin araştırılması gerektiğini vurgulayarak “Örneğin, bazı epilepsi türleri, damar hastalıkları da migren gibi belirtilerle seyredebiliyor” dedi.

GLUTENİ KESİNCE AĞRILARI AZALDI

Gluten hassasiyeti bulunanlar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda migren atakları yaşadıklarına dair sonuçlar elde eden Prof. Dr. Ceylaner, bu kişilerde gluteni kestiklerinde kişilerin migren ataklarının azaldığına veya yok olduğuna dikkat çekti. Bu kişilerde ek olarak bağırsak sorunları, ödem, kronik yorgunluk şikayetlerinin de gluteni kestiklerinde azaldığına dair geri dönüş aldıklarını vurguladı.

bas-agrisi.jpg

Bugüne kadar birçok hastada bu durumla karşılaştıklarını ifade eden Prof. Dr. Ceylaner, “Ancak bu, hepimizin gluteni hayatımızdan çıkarmamız anlamına gelmiyor. Bu sadece gluten hassasiyetinde geçerli olan bir durum. Gluten, özünde sağlık açısından çok önem verdiğimiz tahıllarda yer alan bir protein” ifadelerini kullandı. Ceylaner, buğdaya ihtiyacımız olduğunu ve bu sebeple gluten hassasiyeti bulunan kişilerde yulaf ürünleri ile açığı kapatmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

ÇÖLYAK HASTALIĞIYLA KARIŞTIRILMAMALI

Gluten hassasiyetini çölyak hastalığı ile karıştıran çok sayıda kişi olduğunu söyleyen Ceylaner, çölyağın ciddi gelişme geriliklerine neden olan ve çocukluktan başlayan ağır bir hastalık olduğunu ifade etti.

Gluten hassasiyetinin ise bağışıklığı etkilediğini, bağırsak sistemine zarar verebildiğini söyleyen Ceylaner ayrıca migreni de bu gruba dahil ediyor. Böylece en basitinden herkesin sofrasında bulunan ekmeğin bile gluten hassasiyeti bulunanlarda migreni tetikleyebileceği ihtimali bulunuyor. Konuyla ilgili doktorunuza danışmalı, hassasiyetle ilgili testler istemelisiniz.

ekmek1.webp

HANGİ YİYECEKLER GLUTEN İÇERİR?

Gluten içeren gıdalar hakkında detayları bilirseniz, beslenmenizde bu gıdalarla ilgili değişiklik yaparak hassasiyetiniz bulunup bulunmadığını anlayabilirsiniz. İşte gluten içeren yiyecekler:

  • Makarna
  • Ekmek
  • Erişte, tarhana, bulgur, yarma
  • Çavdar ve tahıldan yapılmış gıdalar
  • Kaymak ve krema,
  • Şehriye ve un içeren çorbalar,
  • Çok yağ katılmış yiyecekler,
  • Baklava, revani, kek, pasta, kurabiye, börek gibi yiyecekler
  • Arpa ve malt içeren alkollü içkiler
  • Boza
  • İşlenmiş kahve çeşitleri gluten içerir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.