Kiracılara bir masraf daha çıktı! Milyonlara kötü haber geldi

Kiracılara bir masraf daha çıktı! Milyonlara kötü haber geldi

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, konut ve kira fiyatları hakkında sosyal medya hesabında önemli açıklamalar yaptı.

Hükümetin "Faiz sebep, enflasyon sonuç" şeklindeki yaklaşımı, genel kabul gören ekonomi politikalarının aksine bir yol izleyerek, son üç yılda enflasyonun rekor seviyelere ulaşmasına yol açtı. Bu alışılmadık politikalar, kira fiyatlarının da zirveye çıkmasına neden oldu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı: ''Kiralar yüzde 10-15 düştü'' | Emlak

İki yıl önce kira artışlarına %25 tavan zam sınırı getirilmişti, ancak bu düzenlemenin temmuz ayında sona ermesi bekleniyor. Eğer uygulama yürürlükten kaldırılırsa, kira artış oranları son 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenecek.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce ise bu konuda şunları söyledi: "Yüzde 25 kira artışının kaldırılması konut krizini çözmez. Sadece piyasa mekanizmalarıyla vatandaşlarımızın konut hakkını koruyamayız."

Hukukçular konut kirasında 'yüzde 25' düzenlemesini olumlu buldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Nisan ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %11,8 azalarak 75 bin 569 seviyesine geriledi.

Bu rakam, Mayıs 2021'den bu yana kaydedilen en düşük aylık satış sayısı olarak tarihe geçti.

Bölgesel verilere bakıldığında ise en fazla konut satışı İstanbul'da gerçekleşti. İstanbul'u 12 bin 406 satışla Ankara (6 bin 272) ve Antalya (4 bin 427) izledi.

Enflasyonun üstünde kira artışına önlem

Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, konut fiyatları ve kiralara ilişkin sosyal medya hesabından dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

“FATURAYI VATANDAŞLAR ÖDEYECEK”

Şatıroğlu, sosyal medya hesabından şu ifadelere yer verdi:

“Konutlara ek vergi getirilmesi, ev sahibi olmayı düşünenleri ve konut yatırımını cazip bulanları caydıracaktır. Zaten parası olmayanlar konut alamıyor, parası olanlar da vergi artışı nedeniyle yatırımdan kaçınabilir. Bu durumda konut satışları ve üretim düşecektir. Kiracı talebi artacak ve ev sahipleri vergiyi kiracılara yansıtmaya çalışacaktır.

Bu yanlış politika kiraların artmasına yol açabilir. Eğer geri adım atılırsa bile konut yatırımının cazip hale gelmesi ve üretimin artması zaman alacaktır. Türkiye'de maalesef böyle olur. Kısa vadeli kararlar alınırken sonuçları düşünülmez. Bu tür vergi politikaları kiracılara yansır, dar gelirli vatandaşlar da faturayı öder.”

Tunç Şatıroğlu kara haberi verdi: Faturası ağır olacak 11

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.