Kırmızı ete indirim geldi. Duyan oraya akın etti

Kırmızı ete indirim geldi. Duyan oraya akın etti

Son dönemde artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle kırmızı et fiyatları yüksek seyretmesine rağmen, tüketicilere rahat bir nefes aldıracak yeni bir gelişme yaşandı.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, kırmızı et fiyatlarında önemli bir düşüş yaşandığını duyurdu.

2024 yılı başından bu yana dalgalı bir seyir izleyen kırmızı et fiyatları, son günlerde belirgin bir azalma göstermeye başladı. Ocak ayında yüzde 110’un üzerinde artış gösteren toptan kırmızı et fiyatları, son zamanlarda yüzde 25 oranında düştü. Kurban Bayramı öncesinde kilogram başına 380 TL olan toptan karkas fiyatları, şu anda 300 TL’ye geriledi.

i-34.webp

Sektör temsilcileri, bu fiyat düşüşünün özellikle turistik bölgelerdeki azalan talep ve durgunlukla bağlantılı olduğunu belirtti. Talepteki yüzde 50’lik düşüş, fiyatların gerilemesine yol açtı.

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, toptan karkas fiyatlarındaki düşüşün perakende fiyatlarına tam olarak yansıması beklenmediğini söyledi. Yücesan, "Toptan karkas fiyatları bir ay içinde yüzde 25 düştü ancak bu değişiklik perakende fiyatlarına doğrudan yansımıyor" şeklinde konuştu.

meat-3000-x-2125-background-x271pmhzq4zh6371.jpgKasaplar ve marketler, satışlardaki azalmanın ardından büyük fiyat değişiklikleri yapma konusunda temkinli davranıyor. Yücesan, sanayicilerin yakın zamanda karkas alımına başlayacağını ve bu durumun fiyat artışlarına neden olabileceğini öngördü. "Ağustos ortasında üreticiler karkas alım sürecine geçecek, bu da fiyatların tekrar yükselmesine neden olabilir" ifadelerini kullandı.

150694-1.jpgKırmızı et üretiminin geçtiğimiz yıl yüzde 8,8 artışla 2,4 milyon tona ulaştığı belirtilirken, kıyma fiyatları 2024 Ocak ayında kilogram başına 400-450 TL arasında seyrederken, günümüzde et lokantaları ve marketlerde 525-675 TL arasında değişiyor. Et ve Süt Kurumu'nun anlaşmalı marketlerinde ise kıymanın kilogramı 390 TL’den satılıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.