Kolunda aşı izi olanlar dikkat! O hastalıktan koruduğu ortaya çıktı

Kolunda aşı izi olanlar dikkat! O hastalıktan koruduğu ortaya çıktı

Araştırmalar ışığında çiçek aşısı olanların, yüzde 85 oranında o hastalıktan korunabildiği öne sürüldü.

Son yapılan araştırmalar, çiçek aşısının maymun çiçeği virüsüne (Mpox) karşı yüzde 85 gibi oldukça yüksek bir koruma sağladığını ortaya koydu. Mpox, özellikle Afrika'da hızlı bir yayılım gösteren ve Avrupa'da ilk olarak 15 Ağustos'ta İsveç'te tespit edilen bir virüs türüdür. Bu gelişme üzerine, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) virüse karşı küresel bir acil durum ilan etti. Uzmanlar, çiçek aşısının sağladığı yüksek koruma oranının, hastalığın kontrol altına alınmasında ve yayılmasının önlenmesinde kritik bir rol oynayabileceğini vurguluyor.

38b6ad52ed43ab01f8e8027902faf03c0a35913a.jpg

MPOX (MAYMUN ÇİÇEĞİ) VİRÜSÜ NEDİR?

Mpox, ya da daha çok bilinen adıyla maymun çiçeği virüsü, Poxviridae ailesine ait bir virüstür ve Orthopoxvirus cinsinde yer alır. Bu virüs, Camelpox ve Cowpox gibi diğer zoonotik virüslerle aynı kategoride sınıflandırıldı. Çiçek hastalığına yol açan ve aynı ailede bulunan Variola virüsü, 1980 yılında yürütülen başarılı aşı kampanyaları sonucunda dünya genelinde yok edildi. Mpox virüsü ise, özellikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal orman bölgelerinde endemik olarak görülmekte ve dünya genelinde sınırlı sayıda vaka ile karşımıza çıkıyor.

Hastalık, ateş, halsizlik, baş ağrısı, ve lenf nodlarında büyüme gibi belirtiler gösterir ve genellikle iki ila dört hafta süren semptomlarla devam eder. Bazı durumlarda ise daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Orta Afrika'daki vakalar %10'a varan ölüm oranlarıyla dikkat çekerken, Batı Afrika'da bu oran yaklaşık %1 seviyesindedir. 2022 itibarıyla pandemik bir nitelik kazanan Mpox, genellikle bağışıklık sistemi sağlam bireylerde çok düşük ölüm oranlarına (genellikle binde bir veya daha az) sahiptir.

Son araştırmalar, çiçek aşısının Mpox'a karşı %85 oranında koruma sağladığını gösterdi. Bu durum, aşının hastalığın yayılmasını önlemede ne kadar kritik bir rol oynayabileceğini vurguladı. Bu bilgiler ışığında, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mpox virüsünün hızla yayılmasından dolayı küresel bir acil durum ilan etmiş ve özellikle aşılamayı teşvik ediyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.